tIng tOng

tIng tOng

Friday, May 26, 2017

Percutian Kundasang 😍

Assalamualaikum wbt..
Helloo korangggg 😘😘😘
Kali ni cik anah nak share pasal trip ke sabah (kundasang n kota kinabalu)



Sampai di airport kota kinabalu dah petang..dlm pukul 3 lbh..solat n makan sume..so dlm kul 5 camtu haaa baru betul2 gerak ke kundasang..haha..rasa cam nak nanges drive dlm hujan renyai + kabus + gelap nanang jalan berliku2 ittewww..seb bek ambik Bezza..kete baru..n besar la kan..


masing2 kan bawak luggage besar..haha..rm120/day..so kitorang g 5d4n (rm480) yg ni paling murah utk sewa kete..lain2 org..dlm rm500++..ni nombor kak sarinah (0128300001) nak bawak kat kundasang ni..amik la kete baru..and kalau pandai bawak hilux..amik laaaaa..menangis tau kiter tekan minyak bawak Bezza..seb bek kete baru..dpt 1.5,1.6,2.0..lagi bagus..tauuu!










1st chalet kitorang : kiram village (016 6950057)..sampai dalam pukul 7 lbh..tp suasana macam dlm pukul 10 mlm dah..huhu..pukul 6 tu dah mcm pukul 7lbh..gelappppp sudahhhhh..hehe..oh yer..harga chalet rm120..amik yg brocoli cabin..mmg muat utk 4pax..max 5pax...kenapa pilih kiram?sbb ramai yg suggest..kalau dari segi harga..murah dah..dalam bilik biasa2..mcm bilik bajet la..tp complete la ada heater,tv astro njoi..tp towel tak disediakan..malam2 tak nampak apa2..so takleh nak komen apa2..tp esoknya bgn (pukul 5lbh pagi dah cerah!) Kitorang g lepak2 dlm pukul 6lbh..bergambar kat luar tu..cantek!









Pastu breakfast..breakfast kat mana?kat bilik jeee..hihi..kitorang bawakkkk banyakkk makanan..haha..sebab kat sini..takut plak nak try2 makanan..haaaaa..sobsss..so dlm itinerary ni..byk makan dkt mcd n kepci..haha..balik semenanjung tanak tgk dah!haha..














Then pergi ke desa cattle dairy farm kundasang..tiket masuk rm5 per person..tempat fav i olssss dlm banyak2 tempat..hehe..dari kiram village tu..tak sampai 15 minit pn..kuar dalam pukul 8pg camtu (check out)..masa sampai tu,tak ramai sgt org..sampai2 terus terjah g beli eskem..2 2 sedap..yogurt n gelato choc..yogurt tu rasanya mcm yogurt jco..nyum3..rm5.30..puas hati makan!then bergambar puas2 kat situ..amik gambar lembu2 mcm ala2 kat new zealand ittewwww..then kalau sape2 berminat nak bg minum susu..rm1.50 per botol..nak bg rumput..rm1..wink3..tadi saje je try..suke2..😘







then meneruskan perjalanan ke fish spa (ikan kelah) di luanti..yg ni pun bestttt..rm5 per person..pastu beli makanan ikan rm1 (5 plastik) masa sampai tak ramai org lagi..so puas hati bermain dgn ikan kelah tuu..hehe..kat luar tu ada org jual chicken wing!sedappppp..rm2..





then meneruskan perjalanan ke sabah tea..hehe..member nak try scone..so pegi la sana..alang2 lunch terus..makanan agak mahal la kat sini..nasi goreng pn rm12..seb bek sedap..hehe..tomyam dia sedap (yg member pesan)..pastu bergambar2..then beli tea..






then ke hot poring..masuk rm3 per person..masuk dlm sikit..ada tempat ke canopy walk..rm3 per person..nak amik gambar2 kat canopy walk tu rm5..😂 sape2 yg gayat..takyah try laaaa..haha..yg 2nd canopy walk tu agak2 gayat..sbb tggi..hehe..






so hari ni pergi 4 tempat..then menuju ke hounon ridge (0138506463)..jalan dia mintak ampun!jalan2 rosak..kabus..hujan..nanges!tp bila sampai tempatnya..berbaloi lah!!rm160 per night..leh sumbat 4 org dlm tu..selesa!dan alhamdulillah..dlm view gunung..sunset pun cantek..siap ada pelangiiiiii..Allahu..utk dpt mende yg cantek,mmg kene keje keras kan..esok semoga cuaca menyebelahi utk tgk gunung!













alhamdulillah..bgn pagi2..dpt tgk sunrise yg Subhanallah cantekkkkkk sgt2..dgn berlatar belakang gunung kinabalu..subhanallah subhanallah subhanallah..then lepas tu kami gerak keluar..masa nak keluar dari kawasan bundu Tuhan lebih okay dari masa nak masuk smlm..dan pemandangan kiri kanan cantek cantek cantekkkkkk!!takleh nak move on!tak tipuuuuuu..plz pecaya..hehe..











next destination ke kinabalu park..rm3/pax utk entrance..then naik ke atas sana mencabar..haha..tp mmg atas sana sejukkkkkkkk..grrrrr..kinabalu park ni starting point utk org2 nak mendaki gunung..kami?tgk kaki gunung pn nangessss drive ke atas..haha..







nak singgah ke jambatan tamparuli...tapi tapi tapi..erm kelaut sume..rumah terbalik tu lalu je..tak interested nak masuk..hehe..so perjalanan diteruskan pegi ke kota kinabalu..nanti itinerary kat sana akan sy buat di album Kota Kinabalu okayyyhh..

tips utk kundasang..
1) kalau nak drive ke kundasang..elok masa pagi..jalan berliku2..so takde la gelap kan..pagi tak panas sgt..hehe..
2) chalet2 banyak je tepi2 jalan..tp hounon n kiram tu worth it la masuk jauh2..tp lebih suka hounon..sgt sgt sgt..amik 2d1n dah cukup..check in dlm kul 4ptg lbh dah habes activity,bergambar area sana ptg2..then esoknya bgn awal utk sunrise..sgt sgt sgt cantek!
3)bawak sweater..malam2 pakai lengan pjg..sejukkk oiii..haha
4)okay je nak drive sendiri..i ols survive alhamdulillah
5)sewa keta besar..hehe..i ols amik bezza (perodua)..tu pn semput..dan amik yg baruuuuu..nasihat sy..tanya baru ke tak kete sewanya..sbb apa..kalau yg lama2 ni..hmmmmmmm..takut ada masalah dgn tayar..tayar haus (tak cukup air?)..hehe..
6)bawak makanan byk2..once da masuk kat kwsn mcm hounon..nak kluar balik tu dah malas..haha..
7)at least 2d1n kat kundasang..(tempat wajib pegi dairy farm+luanti (ikan kelah) + stay kat hounon..tp pls bertabah bawak kete)

With love, ana basya

No comments:

Post a Comment