tIng tOng

tIng tOng

Saturday, November 18, 2017

Pulau Perhentian 2017

Throwback Trip pulau perhentian April 2017..

Alhamdulillah.We did it..

Mula2 nak pergi pulau perhentian kecil..which is nak duduk di shari la..tapi sygnya penuh..so dpt coral view perhentian besar..takpe la..redha..otw pergi ke jetty..owner whatsapp..kata ada kosong di shari La..Alhamdulillah..rezeki..


dengan fyda (cousin) senget

So pergi lah dgn hati2 bergumbira,lari dari dunia kerja..naik speed boat dlm pukul 9pg..sampai hampir pukul 10 pg..dlm 40 minit gtu la perjalanan..all is well..Alhamdulillah..check in jap..check it out sikit bilik kitorang..




















kitorang nak jual kat sini..haha..haruslah bawak banyak2 sebab kat sini lapar hokeyyyy..dan sebab sini maheyyyyy..haruslah borong banyak2..haha

Sbb snorkeling just ada 2 sesi..kul 10pg n 2 ptg..so we ols amik yg pukul 2ptg..so gap dari pukul 10pg sampai kul 2 tu..kitorang check in..then rest jap..dlm kul 11pg..hiking ke kincir angin..punye lah tanak naik boat..hiking lah dgn selipar!hahahahaha..nangesss..lama tak exercise..pastu semput ke kincir angin..tp MashaAllah..canteknya view..laut hijau biru..cantek sgt2..worth it!

























Then balik ke resort..makan tgh hari..then pegi snorkeling..tanak citer byk pasal snorkeling..haha..ada 4 points..tp aku snorkeling 1 point je..sbb kaki cramp..hahaha..tp cam takde la frust sgt..sbb b4 ni da penah snorkeling..turtle pn timbul kat laut..so tak snorkeling pn nampak..haha..























sume muka i ols tak sedia..tak sempat nak amik yg bebetul..kaki i ols cramp lepas mencuba berenang gaya bebas (read : tak reti berenang)..hahaha..so plz hadek2 hakak2..plz pakai kasut yg proper nak g hiking..muahahaha.so bila u ols g snorkeling lepas tu,,takde la nak cramp bagai..

Balik ptg tu..rest jap..then g makang maggi..hahaahah..dalam bilik takde air panas..so g mintak kat kitchen diorg..hehe..makan berjemaah kat luar..






Malamnye g lepak kat long beach..ada fire show..then balik!




Esk paginya kononnya nak tgk sunrise..tp hujan..sedih!so bekpes..after bekpes g mandi pantai..kalau kome2 penah g shari la..mesti perasan sunset point tu..area situ..ada tempat mandi pantai..cam private beach gittewww..cantek!jernih..nangessssss..sbb cantek sgt..Allahu..











setelah beberapa percubaan amik gambo..haha











Then siap2 check out!

and baleeeeekkkkkkk =P











Okay kalau ada apa2 nak tanya leh pm!

dah sampai jeti tu..leh laaaa beli ole2 untuk kengkawan,sanak sedara,sesape je lah yg korang nak beli hokey..jgn beli kat pulau pulekk..maheyyy okay




P/S
1) Bilik deluxe 2d1n+ snorkeling + lunch+hi tea + dinner + bekpes + return boat + marine park = rm250/pax 😍😍😍

2) Ada je penginapan lg murah..depends bajet..masing2 punye style kan..

3) ohh kalau perasan..baju sluar tudung sume berkedut 1000..iron kongsi2 tau kat sana..so sedih..sbb takde iron dah kat reception..pakai je la..seb bek la pulau..pedulik plakkk..haha

Okay kalau ada apa2 nak tanya leh pm!

Friday, November 17, 2017

doctors.travel.Perth part 2

assalamualaikum wbt

hola hola hola holaaaaaaa =P

i ols nak continue entry part 2..

day 4 : Caversham + Cervantes

check out apartment + pick up kereta di Bayswater Car Rental
Caversham Wildlife  Park
Margaret Choc
Lunch @ Charcoal Chicken Express Dianella
The Pinnacles Desert
Check in


so here we gooooooooooo













pagi2 lepas sarapan..dah packing2 barang..jadi hakak sado sekejap..angkat2 barang turun kat bawah..sambil tggu Ifa n Milin pegi pick up kereta..

then jadik hakak sado skali lagi masukkan dalam bonet kete..okay tak penting..haha..so we olssss pun pegi destination yg pertamaaaaaaaaa..iaitu Caversham Wildlife Park..tak sampai 30 minit dah sampai..Caversham ni bukak kul 9 pagi..

entrance fees : AUD 29/person





















boleh sentuh je tau..gosok2..tapi takleh dukung..sobsss..











diorg tgh tdoooo okay..stylo giler tdoq pon..dah la tdoq 20 jam sehari (jeles!) haha



lari 20km eh tadi?








hehe..saje test pegang ular ni..sama ke tak cam yg malaysia punye.. =P










tgh shave bulu Molly's








comel kanggarooooo ni haaaa..

lepas habes photoshoot  dalam zoo,kitorang bergerak ke Cervantes..on the way tu singgah di Margaret Choc..tak jauh sangat pn..dalam 15 minit kot..sedappp oiiii chocs diaaaa..haha..siap beli eskem lagi..nyum3



ni yg diorg bagi free untuk test yer..sedap2..


ni pun untuk try test..ada white chocs..ada dark chocs..ada chocs yg biasa


sedappppppp =P





pastu kitorang yg macam agak2 kebulur ni, berhenti makan kat Charcoal Chicken Express Dianella..sedap okayyyyyyyyyyyyyyy nasi Beriani diaaa..wallaweyyyy..harga dalam belas2 dollar..lupe dah brape..macam AUD16.90 sbb amik yg set dengan ayam+beriani..member amik yg lamb..yg ni kene rasa okayyy..yummy..teringat beriani tu rasa lapar lah pulekkkk..haih



lamb + beriani


chicken beriani

 then meneruskan perjalanan lagi ke Cervantes..yg amik masa dalam 2 jam lebihhhh..otw tu cantik sangat pemandangan..BEST!!!Allahu..Allahu..Allahuuu..










sebab 2 jam lebih ke Cervantes tu..maka ada lah scene nyanyi lagu hindustan lah,scene tdoq la..scene sunyi sepi macam malaikat lalu lah..dan banyak lagi..sebab kitorang belum solat lagi masa tu,and plan untuk terus pergi ke The Pinnacles Desert tu,so kitorang decide utk solat otw tu..


ni pengalaman pertama saya..tak pernah solat tepi jalan tauuuu..





taraaaaaa..dah sampaiiiiii..nak masuk area sini sebenarnya kene bayar..satu vehicle tu dlm AUD13..leh masuk seharian tu..sebenarnya ada macam gallery,,tp masa kitorang sampai tu dah tutup..sbb da petang kan..so we ols g The Pinnacles je..cantek sunset kat sini,,korang kena carik port utk bergambar..ala2 tempat padang pasir..dengan batu2 comel..hehe








kitorang je tau apa jadi masa ni..haha..





sunset



















lepas habes sesi photoshoot,  kitorang meneruskan perjalanan ke Jurien Beachfront Holiday Unit 

alamat : 12 Grigson Street 6526 Jurien Bay Australia

harga 1 malam AUD 190

sampai2 dah malam..terus masak memasak..then rest..esok masih panjanggg dan banyak aktiviti..hehe

























lepas dah recharge energy (read tido..haha)..we ols bangun tdoqqqqq then bekpes kenyang perut suke hati..

dan bermulalah hari ke 5 kami..

singgah Jeti
Lancelin Sand Dunes (sand board)
makan di Lobster Shack
balik ke Perth City
check in Apartment


















then kitorang singgah di Jetty area beach sini..bergambaq duluu..jernih biru hijau pantai diaaaa..Allahuuu


















then kitorang meneruskan perjalanan pergi ke Lancelin Sand Dunes utk sand board..bukan snow hokeyyy..hehe




berhenti kat kedai ni Lucky 7 ni untuk sewa sand board..AUD 10/ board untuk 2 jam (minimum waktu)..nanti diorg bagi lilin sekali..untuk licinkan board masa kome2 nak ber sand board tu..jangan buang pulak lilin..nanti kena denda..haha..deposit AUD 50..























jauh weyh diorg meluncur ke bawah..nak naik tu..hahhh ghituuu..haha



aku mampu meluncur di tempat biasa2 sajeeee..gayat..haha

okay..sebenaqnyaaa..dalam 2 tahun lepas gitu kot..aku cam perasan yg aku GAYAT..haha..seriousssss lahhh..haha..tp kalau duk tempat tinggi yg stabil,tak gayat..tp kalau macam tempat2 yg tak brape nak stabil dan kecik,mula la datang gayat ittewwwwww..so awal2 aku tak ber sand board pun..duk jadik photographer je..tp lepas tu kena paksa..hahaha..

lepas dah mem burn kan muke we ols di suhu 34' Celcius ini,perut kitorang yg dah berzapin ni perlu di isi..so we ols pi makannnnnnnnggg duluuuu di 












harga brape weyh?yerr maheyyy..hahaha..nangessss..tapi sebab nak rase kan..so tutup mata..nanti balik puasa sebulan..hehe..yg large portion tu dalam AUD 50++ then yg small tu  AUD 30++..jangan convert..nanges bucu meja..haha..


sape ni?ada doctor + pharmacist..kawan2 lecturer dak2 ni dulu..macam buat reunion plak haaa kat sini..bila malaysian jumpa malaysian haaaa...

then we ols balik ke Perth city smula..2 jam lebih jugak perjalanan balik..

dalam banyak2 apartment kitorang..yg last ni memang superb..hehe..really really really love it..kat manaaaaa tewwww..
Modern 2 bedrooms Apartment In Perth di 251 Hay St 811 East Perth WA 6004 Australia.

harga RM653..

Tuan rumah kitorang ni baik gilerr..Sam sangat memudahkan kitorang..siap bagi pinjam store dia utk kitorang letak barang2 kitorang..nanti i ols citer later kayhh..nah kita banjeeeee apartment diaaaa..























seyes best giler duk sini..rasa mandi kat umah sebab shower foam macam tu..hehe..2 bilik..katil queen..+ 1 plak kat bawah kan..dah 6 ketul leh tdo..then kerusi depan tv tu leh tarik jadik katil gak..jadik sume2 8 ketul leh sumbat dengan jayanya..best kan..pastu cam biasa leh masak..pastu2..wifi super lajuuu..haha..n yg paling best..leh tgk sunrise dari bilik..OMG..

petang sampai je tu..masak maggi..super yummy..haha..pastu malam makan nasik plak..haha..hah gittewwwww..mana berat haku tak naikkkk..haha..syabas anah!


masa travel,MAGGI lah paling BEST!!!





we got masak lomak cili api li Perth hokeyyyyy..haha


haaaaaaaa...pastu tdoqqqqqqq..hahaha..leteyhh weyhhh..

haa skang pun dah letih..nanti i ols sambung later 2 hari lagi balance tu kayhh..stay tuneeeee =P