tIng tOng

tIng tOng

Friday, January 29, 2016

SaRaWak Im in LovE

Assalamu’alaikum..

kome2 tgh buat ape tuuuuuu??

ni nak citer..last year aku ade travel dengan mak,kakak and abg lie (abg ipar) pergi Kuching Sarawak..sewa pemandu dan van..tp dalam phone ni..tak save plak nombor dia..huhu..rugi sangat..sbb aku nak share no dia skali since aku mmg recommended sgt dia utk jadik tour guide ni..mmg berbaloi..sbb dia non stop talking..duk bgtau sejarah tu ni..dan senang nak plan dengan die..aku ni style baca blog..survey2 dulu before pergi..then tanye plak dia..apa yg dia suggest utk letak dalam itinerary masa kat Kuching nnti..then aku pick apa yg dia suggest..then apa yg aku nak..then aku bg kat dia..so dia lah yg susun itinerary aku…hah gittew..baru aku puas hati..ye dok?service dia tiptop sgt..nanti kalau aku dapat balik no dia..aku letak sini,,inshaAllah

Kakak aku plak agak2 fussy sikit pasal hotel..ampun kak..tp takpe lah fussy2,,duit die..hahaha..aku ni takde lah nak fussy2 sgt..sbb bg aku..hotel ni duk kejap je..aku lebih suke save duit utk jalan2 dan makan2 aku..so aku serahkan bab2 carik hotel kat kakak aku..aku just tukang survey2..bg kat dia..dia pilih2..hahaha..sbb walaupun tak brape nak fussy,,tp aku tetap fussy dalam isu toilet..haha..kalau ada je masa survey tu kata toilet terok..trus OUT..haha..n kalau amik yg skali dengan breakfast..aku akan carik hotel yg tawarkan makanan yg sedappppppp..haha..pagi2 kene lah bg mood aku munge2 cinta dengan hidangan yg menarik gittewwwwww…

So hari yg dijanjikan..aku ngan mak naik bas pegi shah alam..


mak duk melayan hp jeee..haha


Then the next day pegi flyyy ke Sarawak pagi2 buterrrr..bangunn awaiii oiiiii..hahaha..kul 5 gitu dah terpacak kat KLIA 2 haaaaa..tp sbb buku merah sudah tersedia..makaaaaaaaa..aku dengan mata boolaaat ni pun bersediaaaaa..yehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…









my bekpesssss..nasi ayammm yeowww


So sampai2 je..tourist guide aku dah tunggu..mmg on time sungguh..so tak perlulah kami membuang masa di airport diorg tuh..so sampai2 je dia bawak we olsss g sarapan pagi,,aku dgn mak ni dah makan dalam flight..so cam kenyang2 lagi lewwwww…kakak n abg lie je lah mkn..









Dah isi perut..kami pun menuju ke Pasar Serikin Kuching..sepanjang perjalanan ke sana..Mr tour guide kami asyik bercerita je..dan lawak pun ade dia ni..kitorang walaupun baru kenai..tp tak janggal,,dan sangatlah menghormati org tua..tu paling aku suke..so berbalik pada Pasar Serikin ni..bukak hari sabtu dan ahad..sabtu sampai pukul 6 ptg..ahad sampai pukul 2 petang..byk sangat kraftangan,baju2,kain smayang,cenderahati..so aku ni sbb tak suke sangat shopping..so rasa cam haiyaaaaa..jauh nauuuuu nak sampai hujunggggg haaaaaa…hahahahaha..
























Then kitorang ke Zaharah kek lapis..yang paling laris masa tu nestum cadburry..lain2 harga..ada yg rm10,rm15,rm25..boleh pilih..kalau kome2 datang,leh order dulu..then ambik masa nak balik..so korang dapat kek yg fresh dari oven,,dan kek ni boleh tahan sampai 2 minggu…ni pn tour guide kitorang yg cadangkan..












Kitorang singgah jugak di Medan Niaga Satok..kalau nak dibandingkan medan niaga satok dan pasar Serikin..i prefer medan niaga satok utk beli cenderahati..harga lebih murah dan lebih banyak choice..dan di medan niaga satok ni banyak sangat kuih2 tradisional diorg..n byk giler makanan,,macam rambang mata pun adeeeee..dan we ols sampai dekat sini dalam pukul 3 ptg..tp bahan2 basah still banyak dan fresh..meriah sungguhh..
























Lepas tu kami check in di Citadines apart’ hotel..ni yang kakak pilih lepas kami pilih2 di trivago..mmg berbaloi sangat…rm400 per room utk 3 hari 2 malam..so kitorang amik 2 bilik..per night rm200 included breakfast..murah dah tu..sbb hotel ni dekat town..pastu dekat dengan mall..pastu style apartment tau..ada dapur boleh masak2..fully furnished tauuu…sume pinggan mangkuk kuali sume ada..toilet plak mmg awesome..dan di hotel ni..siap ada sky walker pi mall the spring..katanya mall paling best dekat Kuching..
















Malam tu makan kat sini..bagi aku biasa2 je..tp sbb tour guide aku mmg cakap ni tempat besttt kat sini..so makan je lah..wat lek wat peace jee..















Hari kedua di Kuching..breakfast!!!aku makan banyak gile..bape round ntah..hahaha..mak kakak n abg lie habes dah..aku wat lek wat peace g menambah2..mmg awesome tau bekpes die..menu die biasa2 je..tp rasa dia..wallaweyyyyy..hahaha..cereal pn ade,,paling aku suke part cake2 die…haih,,sedapppp oiiii..tp tak sempat la nak snap banyak..sbb aku mmg focus nak makan je..haha











Sementara menunggu jam yg ditetapkan..kitorang round hotel dulu..ada gym siap..swimming pool pn macam memanggil2 namaku..tapi aku agak2 eksyen la,,malas nak layan pool ni..haha..aku g gym laaa..konon nak w/out..skali pancit oiii..hahahaa














Perut kenyang suke hatiii..kami meneruskan perjuangan..eh perjalanan kami ke Sarawak Cultural Village..sini mmg best baq ang…entrance rm60..tp lepas GST maheyyy sikit..tp tour guide kitorang kan hebak nanang..so dia suh bayar rm60 je lepas ejah2 gituuu..haha..utk yg berumur 56 tahun dan ke atas,,hanya bayar rm32..worth it tauuu..sile lah pegiiiiiii..


























































Lepas sakan berjalan sume..anda akan dihiburkan dgn teater..ada dalam pukul brape ntah..tp tour guide aku suh mai awal..so leh tempat duduk..kang kalau penuh susah..seb bek kami ni dengar cakap..so masa pegi awai tu pn,,dah agak2 penuh tempatnyeeee..mmg awesome sgt teater ni..lawak plak tuh..









So aku bagi 5 bintang utk Sarawak cultural village ni..dengan syarat kome2 giler bergambar dan stamina kuat..mak aku pn leh round sume..apesal kome2 tak boleh?kih3..

Habis je jalan2 sini..kami makang2 duluuuuuuu area luar Sarawak cultural village tu…laksa Sarawak sedappppp..sy bg 7/10..mee kolok dia biasa2 je aku rasa..tatau la kalau tak kene dgn tekak..or tempat tu buat mee kolok biasa2 je..hehe..no comment


laksa sarawak






mee kolok

Dah isi minyakkkkkk..kita pun jenjalan lah lagiiiii..moh2 ke museum kucing kat Sarawak..penuh dengan kucingggg je haaaaaa..attention to cat loversssssss…haha..masuk adalah percuma..hanya bayar rm3 utk amik gambar dengan hp..kalau camera rm5 kot..tak ingat,,sbb aku bawak masuk hp je..masa ni mak kakak n abg ipar dah flat..haha..aku je gagah perkasa jalan2 pusing2 kat dalam amik gambar..GIGIH!







































Ptgnye tu suppose pergi naik river cruise..tapi tapi tapiiiiiiii…sbb sume dah penat..terkubur lah hasrat ituuuuuu..so balik hotel..resttttt…

So kemana dinner kiterrrrrr..ke top spot..kami ke kedai no 25!!harga berpatutan..utk seafood lovers,,wajib datang siniiii..sedap!!!





Jenjalan kejap area2 river cruise ittewww..tak dapat naik..dapat tgk pn jadik lahh..huuuu..T_T
Then balik hotel..tdoqqqqqqq


Last day..tour guide bawak g pasar apa ntah..hahahaha..ke mmg tade nama pasar ni?MUSTAHIL..ke aku yg jenis pelupa..MUNGKIN!..haha..best jenjalan…turun 5 kg..tour guide kami pegi Zaharah Kek lapis tu utk amik kek2 kami..kami lak shopping sekejapppppp..hihi..
Then..ni la masanye..see u when I see u..











Jumpe lagi Sarawak..salam rindu..ana basya


No comments:

Post a Comment