tIng tOng

tIng tOng

Wednesday, January 27, 2016

kisah anak seorang pesakit kanser

Kisah panjang tentang anak seorang pesakit kanser..

Bila mak didiagnose breast cancer.mak call.mak tak nangis masa tu..mungkin nak tunjuk dia kuat..mcm selalu..mcm dulu2 yg aku kenal..n mak ckp "mak redha.."..n apa yg korang rasa aku ptt buat masa tu?nangis?i cant..i just cant..coz if im the one yg fall,yg nangis,then sape yg akan kuat utk dia..utk family..im the one yg di aliran kesihatan..adik blm settle lg nursing dia..n jauh..my mom sister di lppkn..but still..mak sakit that time..rasa2 boleh tak nak fikir betul2 utk treatment die?apatah lagi utk kuat..i know..even though mak ckp mak kuat..tp..pesakit tetap pesakit..goyahnya tika diuji..







8 january 2015..aku ingat lg..aku drive dari kemaman balik besut..then pergi HUSM..mak dah masuk ward 7hb january 2015..aku apply off masa tu sbb naj jaga post op mak..thanks my dear colleague masa tu sbb faham sgt dan bg aku off masa tu..bedah settle..aku jaga utk day 1 post op..then kakak sambung jaga..aku salute dgn kakak..jaga org sakit..aku tau ni 1st time dia buat benda mcm ni..sbb dia bkn di aliran aku..byk benda dia korbankan..abg epi n kak ipar blk..utk bg support..ayah?setiap hari ulang alik..dgn condition masih baru2 lagi lps operate..tp ni la yg kami belajar..teguh dan kuat utk org yg kita syg..








lps bedah,instinct aku kuat kene kemoterapi..aku buat decision paling besar dlm hidup aku..amik cuti separuh gaji utk jaga mak..sbb aku tau kemoterapi sgt dasyat side effect die..dugaan nak amik cuti..bkn senang..ramai kata syg.nnti lambat habis..tanya pendapat kawan2..byk yg tak sokong dari sokong..tp utk korang yg menyokong sy masa tu..thank u so much..aku siap naik pejabat jumpa org yg spttnya aku jumpe..dia kata kat aku..ambillah cuti..sy pernah rasa apa yg awk rasa..family..mak awk perlukan awk..bagai dpt kekuatan baru..masa cuti dah approve..bkn tak tahu kisah2 ckp belakang..i just takde masa nak amik pusing...tp terkadang dtg rasa down..dan tiba2..aku ingat lagi Mo ED tu..dia ckp kat aku "awk buat benda yg betul..mulut org tak boleh nak tutup..jgn fikir psl lambat2 tu..awk buat utk mak awk..berkat hidup..teruskan..sy sokong apa awk buat"..thank u Allah..berkati dia..di mana jua dia berada..thanks akak..such a pretty doctor with a heart



Cuti approved..tp sygnya..kemoterapi start after habis dah tempoh cuti aku..masa tu doctor proceed dgn FISH test..nak tggu result dulu katanya..baru decide utk proceed kemo or tak..so aku habiskan cuti dgn lepak2 dgn mak dan keluarga..bawak jalan2 as yg mak requested..just nak buat mak happy..doa aku..utk bg mak happy dan positifkan balik pesakit kanser sy...sbb ubat kanser bukan hanya ubat..tp sokongan juga..tp org salah faham dkt aku..ckp2 kat blakang..aku g jenjalan masa cuti.."kata nak jaga mak..jaga ke berjalan"..diorg tatau aku bawak mak aku..takpe la.tak perlu explain utk org yg tanak tahu..sbb kalau nak tahu..direct tanya aku..mcm kawan2 yg betul kawan tanya kat aku personally..yes!diorg pm aku tanya..dan aku explained..korang tahu sape korang..korang je nampak aku menangis..thank u sahabat!




Aku masuk keje blk.dah masuk keje balik,baru mak call..ckp kene kemo.mak refused at 1st bila kne kemo..tp aku pujuk..for the sake of treatment..aku blk ..drive dari kemaman-besut dah mcm jerteh-alor lintang.jgn tanye psl letih ke tak..tp penat hilang bila dah tgk mak..masa kemoterapi mak..nampak lemah..tersgt lemah..muntah2 sgt teruk..how to bear the pain?nangis dpn mak?dpn keluarga?i just cant..nampak sgt hati kayu..hati batu..takde perasaan..Allah je tahu how much i hold on that masa tu..tp masa kemoterapi ke4.mak sgt lemah masa tu..sgt2..mentally n physically lemah..tika ni..aku dah tak mampu nak pujuk mak sampai ke kemoterapi ke6..im still her daughter..i just cant..n aku bgtau mak..mak,jgn buat kemo sbb anah..kalau dah tak boleh..takpe la..anah tak paksa dah..doa..the power of doa..mak lalui kemo 4x..the least chemotherapy..n ada sikit lg utk treatment dia skang..utk lambatkan proses penyebaran atau pertumbuhan kanser kalau ada lagi kanser tu..

mak masaaaakkk belut okayyyy

Bahagia tu sederhana kan?just tgk mak makan byk skarang..selera makan..dan rambut2 tumbuh balik..tu bahagia utk aku..
Ini bkn cerita sedih aku..ini suatu semangat utk aku..mcm bila aku throwback status aku masa tu,remind me on how strong i was masa tu..so bila baca balik..kekuatan tu dtg balik utk aku face any pain or problems..inshaAllah..
im a doctor..but still im her daugther..cuma..aku boleh applied how to be profesional masa ubatkan pesakit masa jaga mak..sorry mom..if hati batu n kayu ni selalu buat mak terasa dgn anah..u know..im not good with words.only Allah knew how much i love u..we love u mom..jaga dia utk aku ya Rabb..







ubat yg mak makan..lebih kuat utk tahan muntah











Thank u Allah utk ujian ini..bila kita mampu lihat dgn mata hati..betapa ujian buat kita dkt dgnNya..thank u mom..for being such a role model..n selalu bersabar dan kuat utk sembuh..miracles happen kan..thank u family,sbb besarkan sy dgn kasih syg yg infinity..thank you sahabat selalu sokong dan ada dgn sy..di mana je korang berada..thank u utk sume doa..thank u pada haters..coz disebabkan korang.aku jadi lebih kuat..telinga aku pekak utk benda2 yg tak perlu didengar..hati aku kayu utk terima benda2 yg tak perlu hati aku terima sbb aku sibuk dgn syg org yg syg aku..dan maaf pada sahabat2 yg sgt care tp aku tak mampu nak share..dan korang tau kan..aku tak reti nak share..syg korang!
Ini bkn cerita sedih aku..ini diary anak pesakit breast cancer..semoga di masa akan dtg..apa juga cabaran..kita mampu hadapi..ignore haters..




😘😘
U never know how strong u are until being strong is the only choice u have..xoxo
Do something today that make ur future self will thank u for it.
Anah basya 😗

No comments:

Post a Comment