tIng tOng

tIng tOng

Friday, January 29, 2016

i LovE PeNaNG

Assalamu’alaikum wbt
Kalau ada dari kome2 yg baca update entry sblm2 ni..sume banyak ttg negeri indah kuala Terengganu..cik anah tak pi negeri lain ke sblm2 ni?ada pegi..tahun lepas haaaa..Cuma nak refresh balik ni haaaaaa..nak throwback bagai sume ni..amik masa..dah nama dah berusia..mmg perlu masa sikit…

Haha..apa da..nak start merapu2 lewtewwwww..so nak cerita ttg tahun lepas..aku dan senior aku kak nisa mengambil keputusan mendadak utk pegi jalan2 utara..so lepas decide tarikh..aku ni jenis yg search google tempat2 menarik yg wajib pergi kalau ke utara ni..yela..dah nama 5 hari je..kena bebtul pilih mana je tempat nak pegi..kami ambik keputusan utk pergi 3 negeri iaitu penang,kedah dan perak..sambil melawat senior di kedah (kak dayah) dan perak (kak each)  n ex housemate aku asikennnn di perak..




So entry kali ni aku story mory perjalanan ke penang dan selama kami berada di penang yerrrr..
Bermula cerita..kak nisa postcall..then aku decide utk drive la..nnti la dia drive..takut kejadian tak diingini bila drive time ngantuk kan..so gune kete myvi kak nisa..dgn alasan save budget utk minyak..dan aku mmg tak suke bawak kete besor2 ni..so merempit lah kami ke penang..




Sampai kami di sana..jumpe member yg study sesame di Jakarta..tapi uni lain la..bertugas di hospital Seberang Jaya..dia bawak pi pekena cendol dulu..then round2 penang jap..so disebabkan kami ni decide nak ala2 backpackers,,so hotel baru nak carik..kak nisa ni mmg strict bab2 pengeluaran duit..baguslah..so takde la aku boros sgt..haha..dia tetapkan utk hotel bawah rm100..hue3..so aku duk cariklah mana laaaa nak dapat niiiii..aku plak jenis yg memilih tandas,,hahaha..akhirnye jumpe jugak..dgn harga sipi2 rm100..decide amik..kat Georgetown,,













Sempat makan malam nasi briyani ayam tandoori kat restoran kapitan,area jalan masjid keling Georgetown..mmg sedap arhhhh..thanks nash!


style je kan letak gini



sedapppppp oiii



hotel kami..backpackers styleee kan?haha


Esok paginya..aku dan kak nisa siap2 nak pegi jenjalan kat batu ferringhi yowwww..so here we go..tp duk putar2..awat la tak sampai2..gune waze dah tu..so kitorang decide g bekpes dulu lahhh..lapooooo..



























habes jenjalan pantai..menuju ke made in penang interactive museum








Jangan tanye kenapaa gambar2 kat 3d ni pakai baju cam nak g jogging bagai..ni sume salah kak nisa,,3d ni takde dalam list pun nak pegi..skali kak nisa bgtau..dan aku duk google..oh area otw nak balik hotel je..then kak nisa cakap jom pegi skang..aku like seriously pakai baju cenggini and yg pling sadis dengan TAK MANDI…hahahaha..kegilaan sudah datang menyesakkan ruang pikiran..mmg takleh la..kalau dah masuk air..sume masuk airrr..seb bek smalam dah mandi…hahaha..





























Untuk entrance made in penang interactive museum ni kene bayar rm16/adult warganegara..rm27/adult utk warganegara asing..then dia bg cam kuiz..so kalau betul sume…diorg bagi puzzle kenang2an..











































Dalam ni ada staff yg friendly…siap tolong amik gambar lagi..so mmg worth it la tak mandi n pakai baju tidur ni pergi kan..haha..











Habis dari berjalan di museum 3d ni,,balik hotel,,siap2 utk berjalan di street art pulakkk..gigih nak carik mural2 ni..hua3..pastu tgh2 jalan jumpe coconut ice cream yg mmg sedap sgt..kalau ingat2 skang..tgk plak gambar..mouth wateringggg sgttt..


















Aku rasa aku mmg jatuh cinta dengan penang..suke sangattttttt2..dari makanan..pastu jenjalan..tp sayang..tak sempat merasa sume..sbb tak cukup masa..nasi kandar line clear pn tak sempat sbb kesuntukan waktu..tapi sempat pegi makan dekat Danish Briyani House..sedapppp sgttt..haihhhhh









Petang tu kitorang merayap pegi bukit bendera.sbb aku suke sangat tempat yg banyak mangga2 tuuuhh..aku kan kipas susah mati korea..so wajarlah kegilaan ittewwwwww…


















Turun dari cable car..hujannnnn…then balik hotel tdoq..hajat nak kluar jenjalan carik makan..tp tak larat sangat..aku tertidurrrrrrrr…


Tak sempat nak makan pasemboq,line clear n lain2..next time nak kene datang lagiiiii..
I love penang…


Salam rindu,,ana basya




No comments:

Post a Comment