tIng tOng

tIng tOng

Friday, January 29, 2016

Bukit Tinggi Pahang

Assalamu'alaikum wbt

korang dah penah pegi bukit tinggi??haaaaa...kalau dah penah..moh lerr saling bertukar sharing is caring ittewwwww....hehe

so aku,adik dan cousin aku afi decide utk pegi ke bukit tggi ni..1 day trip (besut--->bukit tinggi)..so pegi pagi2 lah kan..sblm subuh..so Subuh kat otw ke sanaaaa...so bertolak lebih kurang pukul 6pagi..sampai dalam pukul 10 gitu lah lebih korang..

untuk org2 macam aku yg giler bergambar ni..tempat camni mmg sesuaiiii sangat lah utk datang..haha..so masa sampai je..mata aku cam boolaaatttt gile tgk view cantik menawan ala2 pegi Perancis ni kan..ngeeeeeee..



entrance masuk..budak2 rm7 kalau tak salah..dah bayar..free masuk colmar tropicale,botanical garden,dan japanese village

botanical garden


























































































sewa kimono rm20..leh gune dalam 10 minit..tp masa pegi tu tak ramai org..so lama laa pakainya..sakan bergambar,,nak tggu pegi Japan bebetul tatau bile lagi kan..amik feel dulu lahhhh..

makanan kat dalam ni mmg mahey lah..so we ols prefer makan kat luar..so lepas habis bergambar sakan,balikk dan makan otw balik tuuuu...

okay lah itu sajeeee entry kali ni..

salam sayang..ana basya

Legend Resort Cherating

assalamu'alaikum wbt

kome2 penah pegi cherating tak??masa i ols keje dekat kemaman dulu..takde pun nak pegi resort mana2..sebab rasa dekat sangat dengan rumah sewa..so tiba2 member yg di kuala terengganu ajak pegi kemaman..and stay sana for 1 day..tetiba plak tu..tade nak plan apa2..just lepas dia cakap..trus packing..then pegi..haha

then otw pegi sana..atas LPT..masa tu baru fikir nak buat ape sume..so sbb nak tgk wayang kat mesra mall..aku pn duk fikir2..mana la hotel worth it utk stay..last2 tanye..nak stay cherating tak?nak katanya..pastu nak carik hotel pulokkkkkk..aku kan sukeeeee sgt google..so mengggooogleee lah kiter sepanjang LPT..akhirnyeee setelah pilih2 dan survey2..akhirnyaaaaa...Legend Resort, Cherating..

kitorang booked masa tgh makan di Hailam Kopitiam Kemaman..tempat fav aku..yg aku gembar gemburkan kelazatan cendol dan nasi goreng tomyam dieeeee uolsssss..korang penah try ke idakkkk??try tauuuu..sekali lagiii..cendol dan nasi goreng tomyammmmmm =)



cendol durian..safia punye



cendol biasa..mineeeeeee..my fav yeowww


rupe nasik goreng tomyam die biasa2 jeeee..tp eeeeeenakkk bangeeeetttt

then lepas tgk wayang..kitorang pun check in resort ni..













rm250/night..i wud say it is worth it yeowwwwww....toilet besttttt..makanan bekpesss pun besttt..

pagi esok nye..hajat di hati nak tgk sunrise..tp..berduka cita bila hujannn turun membasahi bumi cherating...maka sunrise kat atas katil je lahhh..then kitorang pegi bekpes pagi2 dalam kul 7..sebab lapar..then jenjalan kat pantai..



























sbb atv tutup..sedihhh..buat muke busuk!








then safia call org yg jaga atv tu..dan dia berbaik hati utk bukak..rasa cam nak nanges..sbb lama dah nak nek atv ni..ATV jungle trekking..rm70/person..guide yg friendly dan cukup sabar dengan org yg 1st time cam aku ni..siap tanye lagi,,ada possibility utk jatuh tak?haha..mmg worth it..siap amikkan gambar utk kitorang agy.,





















muke puas hati habis ATV..u rooockkkkk!!

selain dari atv..ada snorkeling di snake island rm50/person..banana boat rm20, visit fisherman village rm35/person kalau tak salah..pastu bulan april sampai august leh booked utk tgk penyu bertelur..best kannn???























dah back to nature sekejap..then balik bilik,,siap2 utk check outtt yowwww..

sampai jumpe lagi di lain entry





salam sayang..ana basya