tIng tOng

tIng tOng

Thursday, June 13, 2013

PuLau PerHenTian i'm in LoVe

assalamu'alaikum wbt

entry kali ni..hehe


berlepas dari jeti
suppose kul 8.30 tu dah bertolak..tp sbb tunggu confirmation dari pihak pengurusan utk chalet,jadi lambat ar sket..


moh kiter moh

masa mula2 gabra jugak.takut mabuk..tp Alhamdulillah baik2 sajeee..mula2 tu je la..masa mula2 bot gerak..lps dah laju stabil,tade apa2 dah..hehe..excited yg lebeyh! =P


korang akan naik boat taxi ni rm2/person utk sampai ke destinasi..aku nyer boat dak kecik je bawak..hebat kan?

sampai sudah! 

mohsin chalet depan je ngan long beach..tp still kene jalan sampai blakang n naik tangga utk sampai ke chalet @_@

okay nak citer sket pasal long beach ni kat pulau perhentian kecik..n long beach ni mmg terkenal di serata orang,yg tempat dia memang best..air dia jauuuuuuhhh lebih jernih dan bersih dan suci kalo nak banding dengan pantai yg belakang saneee..tak tahu namanya apaaa...tak pecaye,kome2 akan nengok org2 putih akan berjalan sejauh itu utk datang ke long beach ni..maka tak heranlah harga chalet kat long beach ni maheyy dari yg blakang2 sana..suppose kitorang duk kat rock garden chalet (which is depan long beach ni jugak) ,tp tatau salah di mana,terlempar ke chalet ni..korang leh check it out rock garden chalet kat sini :


kalo kome2 mmg nak enjoy n nak harga murah meriah,silelah check it out link atas ni n tgk harga yg package...mmg jaaaaauuuuuuhhh lebih murah..percayalah cakap kak ton..eh?haha

n utk yg sukakan suasana cam kampung2 sket,leh la duk kat mohsin chalet ni..korang leh tgk website dia,sbb tak amek banyak sgt gambar kat situ..


pemandangan dari bawah..yg putih sane adalah pejabat diorg utk korang check in n check out..so sile latih stamina,sbb aku semput naik tangga tuh..=P

n untuk backpacker sejati,leh survey chalet lain..sbb banyak lagi chalet..yg rm40/day, rm50/day pun ada,,,sile2..=)

sile survey b4 amik..yg ni siap ada underwater  digital cam agy..sobss..next time kene carik camnihh


moh snorkeling!

kalo kome2 nak snorkeling,ada yg short trip,ada yg long trip..tp apa yg sy baca n lalui sendiri, utk 1st time,toksah la amik long trip..kenapa?
1) sbb akan ramai yg ikut dlm 1 boat anda *tade privacy sgt =P*
2) sbb anda akan exhausted gilosss
3) kena ada kat pulau ni dari kul 10 pagi..paling lambat 10.30..kalo lambat je,tinggal..

tapi boleh je nak amik long package kalo anda ada cukup tenaga..sbb harganya mmg murah..rm50 sahaja..6 tempat dia bawak..siap bawak lunch kat perkampungan nelayan (harga murah meriah kat sini) short package,rm35 pi 3 tempat =)..short pn dah best dah..(*tak pi luncgh =P)


pilih2 =P
tips snorkeling..jangan panic!anda takkan tenggelam,sbb dah pakai jacket keselamatan..so jangan panic..sbb panic yg buat anda lemas dan takkan menikmati keindahan alam semula jadi..seyes cantik giler..even kalo tak tahu berenang,jangan risau..sbb aku pn tak reti berenang langsung!tp keyakinan diri,buat aku dapat menikmati laut ni..cantik baq ang!


nampak kan air die?weeee..


rakyat jelata tgh bersuka ria..bergembira..=)


sangat beruntung..sbb turtle ni ada kat sini masa kitorang pi..bukan senang nak tgk,sbb dia suke larik



air jernih giler,,puas hatiii



mmg best sgt snorkeling kat sini =)



petang tu jenjalan kat sekitar tu..then tgk org main laut..petang mmg agak ramai..so kalo rasa nak sunyi n ada privacy,mandi lah pagi2..org2 putih pn depa tak bangun tdoq agi masa pagi tuh..aritu mandi dari jam 6.30 pagi sampai 9 pagi,still tak ramai agy..tunggu sunrise!cantik baq ang!


ececeh..jambatan cinta kah?haha



mood ayu2 sikit =P



malam tu,kitorang pi lepak kat pantai..minum2 air kat situ..air utk yg cam mangga blended lebih kurang rm8..teh ais rm 4 kot..haa gitu laa..pastu duk layan tgk fire dance ni,,tade la dance sgt,,tp best!layan arhh org cakap =P ..free of charge saje =P



pagi tuh mandi pantai..best sebab tade org pong..


sunrise =P
roti canai rm5 2 keping
lepas mandi pantai,perut minta diisi..so kitorang breakfast kat restoran kat chalet ni..ada package sebenarnya..mcm2..ada yg rm9/package..utk roti canai nyer package rm11 (roti canai 2 keping,mixed fruit,coffee/tea + cordial orange ) bila fikir2 balik package ni murah kot!hehe




then check out kul 11..tunggu boat,then balik la kitewwww dgn perasaaan sedih tapi happy itu..hehe..sedih sbb tinggalkan pulau yg cantek ni,happy sebab best gilerrrrrrr pengalaman kali ni..Alhamdulillah =)


kakak yg busy pilih key chain =)

jangan lupa bila sampai di jeti,beli ole2 key chain or baju..key chain dia ada yg 5 keychain rm10 , 4 keychain rm10..n macam2 agy..then baju dia yg ada tulisan i <3 perhentian rm20,rm25..sile pilih jangan malu2

hokeyhh..tu sajeeee panjang lagi lebar..semoga berguna utk yg nak tips pi pulau perhentian ni..
last but not least.............

tips utk pi pulau ni :
- bawak makanan manyak2 sbb saneee maheyyyy...tp kalo kome2 banyak duet,takpe je..tp kalo kaye tp nak jimat n malas bawak makanan,sile pi perkampungan nelayan..naik boat taxi,rm2/person if i'm not mistaken..=)
- sile bawak sunblock sbb mmg paneh..tp even pakai sunblock pn,still menghitam gituuuuhhh..tp jangan bimbang,sbb dengan menggunakan kuasa tomato,anda blend,then sapu kat muka sampai 10-15 minit @ sampai kering rasa muka menegang,selama 1-2 minggu,muke cerah berseri sudah..hihi
- sbb kitew giler bergambar,jadi jangan segan silu utk mintak abg yg bawak boat tuh utk amikkan gambar kitew time snorkeling..hihi..
- sbb kat pulau ni,tade elektrik di siang hari kecuali chalet yg mahey2 taraf bape bintang tuh,so siang2 manfaatkan lah utk snorkeling,mandi pantai n so on..toksah duk kat chalet..kita mai pulau nak tgk kawasan,bukan nak tdoq..hehe
- al kisah gambaq tanak la tak chantek disebabkan tudung herot2 kan..so pilih la shawl or tudung2 yg terletak elok di kepala itu..toksah lah pakai tudung bawal..hehe..kang tak elok gambaq sbb tudung,nangessss

jaga diri..jaga solat..jaga agama



3 comments:

  1. awk pegi bukan pakej kn? yg ni takde sediakn cmera ea?

    ReplyDelete
  2. sy pegi pakej..tapi tade camera yg ni..hehe

    ReplyDelete