tIng tOng

tIng tOng

Sunday, June 09, 2013

pengalaman amik medic

assalamu'alaikum w.b.t sumer..lama tak update blog!

tetiba hari ni rasa nak share pengalaman amik medic kat Jakarta sane..hehe..sebelum koje kan..kang dah koje,tade maseeee dah..*gedik*

member 1 JPA,best friend kat Jakarta,member masuk air dan menggila ,i rindu kamu cken!

Alhamdulillah rezeki biasiswa JPA,then fly g Jakarta ngan cken (2 org je) terkontang kanting di wisma Malaysia.masa tu pak warden n ibu yg jaga slama 2 hari 1 malam..mak aih...wisma mesia masa tu tatau nak habaq dah..kipas yg segan hidup mati tak mahu,n sumer mende tak tahu apa2 sehingga lah senior jemput kitorang kat saneeee...baru lah ada yg bercerita pasal blaja sumer2...masa tu tumpang bilik kak wani..rajin bebeno akak saye sowang ni study,masa tu baru lah berpijak balik di dunia nyata,bahawasanya saya ambil medic!


with my indonesia friend ^_^

hari demi hari,sy adapt ngan bahasa indonesia,dengan suasana dan budaya di Indonesia,member2 baru,baru lah dapat timer ngan suasana sana..pergi lah mana2 pn,mesti nak kene adapt..nak kene belajar..so sama je..toksah duk cakap,kalo duk mesia,okay je lah..duk nak kene adapt ngan member2 baru,tempat baru,jauh dari keluarga,nanges baq ang!tapi nanges ke,sedeyh ke,jatuh bangun ke,haruslah bangun balik..tade sape dah nak bangunkan diri sendiri..datanglah 1000 makhluk pn,kalo diri sendiri tamo bangun,mmg payohhh..

keluarga yg menjadi pendukung utama saya..hugs..love korang sumer

aku blajar banyak benda dari study ni..sebenarnya amik la apa2 pun,sumer tu Allah dah sediakan cantik dah..sesuai dengan kemampuan kita..so apa yg kita lalui skang,tu mmg jalan kita..kita tu nak or tak laluinya dengan baik..amik lah kos apa2 pn,sumer perlukan hard work..tade yg boleh main2..so takyah la nak fikir,kalo amik cikgu,senang je...cikgu skang sumer susah2 tau..banyak member2 cikgu duk kate susah cikgu skang..even my ayah cikgu.so saya sangat tau keje dia..




setelah bertungkus lumus dengan dunia teori fakta dan auta  then tibalah masa utk praktikal..dunia praktikal sangatlah lain dari dunia teori..kita berdepan dengan makhluk hidup (kecuali kat forensik..ngan mayat)..then macam2 ragam manusia..macam2 semua..so kene kuatlah..then of course pengalaman banyak sangat!!


kul 3.30 pagi,dah tade patient,leh balik ^_^

nak citer masa dept 1st sy..anestesi..yg bius2 tu..haha..deme2 member2 yg len time oncall,ilek jeww..haha...cube time aku yg oncall..hamekkk..baru datang nak duduk,,tetiba datang patient...CPR,intubation(masuk tube dalam saluran pernafasan,kasi bantuan nak napas)  sumer baq ang..haha..well done ana basya!tp dari sini la sy blajar byk benda..pastu ingat lagi,dokter yg oncall bahagian emergency yg part lain dengan senyum2 penuh makna,meminta bantuan aku utk amik darah patient2 lain..hohoho..walau penat,tapi terbayar dengan skill2..hehe


after keje ^_^

then oncall2 lain mcm kat rumah sakit persahabatan,aku oncall masa dept paru2..masa tu nak kene amik air kat paru2 dia,so cam nak kene inject ar kan..haaaa...1st time,then dapat patient susahhhhhhhh..sobss...pakcik ni berisi,so mmg susah nak carik sela2 tulang dia..arr..dokter tu siap bgtau,ni patient ni susah,sy bgtau awal2,kalo awak tak dapat je nanti,trus pass kat sy dengan cara yg profesional..jangan gabra..tapi dengan berkat pertolongan Allah,tunjuk ajar doktor n cooperate dari patient,Alhamdulillah,dengan skali inject,dapat..rasa nak lompat2..tp sbb depan patient,so mampu senyum lebar je..

oncall dept paed @ anak

paling suke dengan department psikiatri (wad sakit jiwa) n forensik (bahagian mayat2 n bahagian cam kes dera n so on)....best giler...that's aku score bahagian ni..hehe..Alhamdulillah..patient2 sakit jiwa ni datang dengan macam2 ragam,macam2 penyakit,macam2 latar belakang.aku suke meneroka alam lain,yg mana dilalui oleh patient2 ni..


kene jadi camni,baru tak tensen =P

diorg ni perlukan seseorang yg percaya dengan apa yg dicerita.kalo tak percaya,diorg takkan citer,dan kita takkan dapat tahu sakit diorg apa..key nye adalah LISTEN LISTEN LISTEN..hehe

tanpa kawan yg best,dunia praktikal takkan awesome 

forensik lak mmg bahagian aku paling ske..sbb kalo aku bukan dokter skang,aku amik bagian forensik kat usm KB..suke belah2 org,tgk isi dalam camne,camne nak tau kalo ada jenayah berlaku,apa yg berlaku kat dalam badan,.,.best.cam polis pun ada..weheeee..besttt gilerrrrrr!


tak namanya update citer kalo tak sampai pagi..haha..thanks kome2 yg awesome!klv terbaik

rindu gilerrr weyhhhh

n aku belajar ttg persahabatan di saat kita jatuh,kita susah,dan semuanya...thanks korang,yg baik dan yg kurang..yg baik buat aku tahu still ada org2 yg care n baik yg Allah hantar dekat dgn kita..n yg kurang buat aku sedar,Allah adalah sebaik2 tempat mengadu =)


groupmates

menggila sementara tunggu doktor  utk discussion


kene marah,kene maki,kene sound,kena ugut n macam2,tu dah jadi "hiburan" telinga setiap hari..so mmg dah kene sedia sumer tu..amik yg baik,buang yg keruh..kita kene tapis semua mende..takyah nak terasa sangat..anggap je "hiburan" telinga..telinga pn nak hiburan =P



ahli2 PKPMI @ antara member masuk air..

keluarga saya di Jakarta encik ludi dan kak dayah dan anak2 mereka yg comel!

so "hiburan" telinga haruslah dibuang,dengan suasana yg best,jadi haruslah aku berpersatuan bagai untuk membuang segala caci maki,marah,lelah oncall..haha..jumpe member2 masuk air,dan haruslah aku ketawa sampai ginjal proses cepat giler air...haha..itulah pentingnya masuk persatuan..slain buat kerja,sy juga berjimba sakan..haha..timer kasih sumer member2 masuk air kuuuuu..ahha..

time dinner pun camnih..haha..time tak dinner?haha


dan sumer2 dinner yg ada di Jakarta haruslah aku pi sbb nak makan sedap2 yg free,n paling penting berkumpul update sumer citer ngan member2 di 4 buah uni lain di Jekartah,n sumer event PKPMI,haruslah aku nak pegi sumer,sbb nak release kan ketensenan yg ada,,walau oncall abis kul 7 pagi,n event kul 9 pg,tido lah 2 jam,,then datang lah lenggang lenggok dgn mata panda..haha..ada haku kesah?hahah..yg pntg hati n jiwa gembira selalu


di bali

dan haruslah sy mengambil peluang utk berjalan sakan di indonesia..Alhamdulillah,dah menjejakkan kaki ke Bali,bandung,bogor,jogjakarta,dan merata di Jakarta..weheeee..best!!!!!!!haa tengok tanda seru banyak,jadi mmg betol best..wehehehehee..

hoho..puas hati dapat berjumpe face to face..ehem!

dan dengan gambar2 yg aku update di fb membuat ramai yg kata aku bukan budak medic..haha..sbb banyak bersuka ria dari study..ehem!hahaha..takesah =p..aku bukan budak skema..hihi

photoshoot =)


apa yg aku cerita kat atas ni,mmg fakta tade auta dari sedikit pengalaman yg aku timba di Indonesia..dan Alhamdulillah dah ada ijazah utk perubatan..skang menunggu untuk kerja..buat yg terbaca entry ni dan terasa makin bersemangat nak amik perubatan,baguslah..dan terasa down,maaflah..tapi anda yg ada fokus dan tujuan yg kuat utk amik medic,takkan pernah gentar dengan hanya mendengar cerita dan sedikit cabaran yg ada..fikirkan balik bila ada rasa down n takut di situ..


housemates tersayang @ batch 2007 university of Indonesia

akhir kata,jom sama2 berdoa,apa2 pn diri kita,semoga menjadi yg terbaik dan menyebarkan dakwah dan dapat membuat pekerjaan kita sebagai ladang pahala..dan jangan lupe grab semua peluang yg ada untuk menjadi yg lebih baik..ameen..



8 comments:

  1. assalamualaikum..mcm mana akak apply medik di indonesia? sbb saya rasa nak ambik medik di sana juga..mcm mana pula kos pengajian di sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh call 016-2273645..pakar hantar pelajar medic ke luar negara

      Delete
  2. salam mawar agama..sorry sangat..lama tak update blog..so tak tgk pulak komen awk..akak just apply lps matriks tu..ada kita nak kena isi borang upu kan..masa isi tu,ada kat borang tu kata kalau kerajaan nak bg ke luar negara nak ke tak.akak just tick..then lps tu ada jpa n mara call utk interview n so on..akak pilih Jpa instead of mara..so tajaan jpa kat sana sepenuhnya..alhamdulillah =)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum, akak belajar medik di Indonesia pembelajaran di sana guna bahasa Indonesia atau Bahasa Inggeris atau kita boleh pilih?

    ReplyDelete
  4. wslm nadcody nadhirah,,sorry lambat reply..akak lama tak hapdate blog..hehe,,kat jakarta,akak belajar dlm bahasa indonesia,,takleh pilih..hehe

    ReplyDelete
  5. boleh saya tahu akak scOre berapa time dekat matriks dulu ? and kalau ambil diploma sains UITM saya boleh sambung Medic di sana x ? berapa pointer kena scOre di dip sains nie baru boleh sambung medic di sana ?

    ReplyDelete
  6. Belajar medic ke Rusia dan Indonesia boleh call 016-2273645..belajar dalam 6 tahun ..

    ReplyDelete
  7. salam akak.saya nak tanya.time upu dulu akak isi medic berapa kotak ye?harap akak ingat lg.hihi

    ReplyDelete