tIng tOng

tIng tOng

Wednesday, June 26, 2013

Malaysian HO application

assalamu'alaikum wbt..

entry kali ni utk info2 acaner nak apply HO utk students overseas..hope bergune =)

mula isi2 bila korang rase dah bersedia mental dan fizikal untuk bekerja..kalau rasa nak rest dulu,nak kahwin dulu,or nak settle sumer mende dulu,silakan b4 start ur HO..=) so once da start,tade dalam kepala korang yg korang menyesal tak cuti puas2..




1) sile lah isi borang SPA secara on9 di 


atau korang google2 je,type "isi borang spa online"...daftar akaun baru dulu,then dia da username n password sumer,isi sumer yg ada kat situ...then untuk pilihan jawatan,jangan salah pilih kayh..

pilih UD41

then lepas tu print bukti pendaftaran =)

2) JPA



sbb aku ni di bawah tajaan JPA,so kenalah download borang JPA di 


atau type je borang tamat pengajian JPA di prof google =)

b4 hantar surat tamat pengajian ni ke JPA di putrajaya ; sile lampirkan skali 
- salinan ijazah
- transkrip peperiksaan
- bukti pendaftaran dengan SPA (yg korang isi spa on9 di number 1 tadi)

(mende2 ni sumer dia dah siap tulis kat borang tamat pengajian JPA)

then dah siap2 isi borang ni n lampiran sumer.tinggal nak hantar ke putrajaya je nnti kat alamat ni 

bagian pembangunan modal insan
aras 5,blok C1, Parcel C
Putrajaya

nanti pi la hantar skali ngan borang ..sbb borang MMC kene hantar area putrajaya jugak =).. jimat masa..=)

3) MMC (Malaysia  medical Council/Majlis Pengamal Perubatan)

untuk borang MMC leh amik kat sini


untuk borang MMC ni,korang kene sahkan sumer setiap sijil yg perlu dilampirkan..apa je salinan yg korang kene lampirkan skali dengan borang ni..

- surat beranak
- kad pengenalan
- sijil SPM
- sijil sKed (utk student Indonesia)
- ijazah / surat keterangan sementara
- gambar ukuran passport (1 keping)
- wang post/draft bank rm20

ataupun korang tgk dalam pic bawah ni n korang kene susun macam ni

courtesy google =) thanks blogger

jangan lupe..baca leklok b4 isi..strict sikit dia nyer borang..sahkan semuanya..oh yer..kalau ijazah korang ada tersalah ejaan ke,salah no ic or nama tade bin atau binti yg mana lain dari kad pengenalan anda,sile lah pi mana2 tempat akuan sumpah,utk mengatakan yg ijazah anda tu betul2 anda punye..buat awal2,so nanti pi MMC ni takyah ulang alik dah..pengalaman sy,sbb ijazah tade binti,so tak sama ngan IC,terpaksa pi kuar plak buat akuan sumpah2 ni..sobsss..so kome2,dah bgtau awai2 ni,so jgn ulang yer..hehe

dah ada sumer2 mende alah ni, leh la ke 

MMC
ground floor, block B
Jalan cenderasari 50590 Kuala Lumpur..


pic courtesy poh wei (my inter senior)..ni rupe dpn mmc tu..


pic courtesy poh wei (my inter senior) ni tmpt korang ..korang dah hantar borang n lampiran tu,then menunggu surat  dari MMC ni,untuk korang bawak ke KKM..
p/s : korang interview area2 sini gak nnti..=)..dulu katanya MMC ni kat putrajaya..skang ni yg pindah kat jalan cenderasari ni 

4) KKM ( Kementerian Kesihatan Malaysia @ Ministry of health )

untuk ke sini @ alamat KKM ni di 

bahagian sumber manusia
unit pengurusan & profesional
aras9 blok e7
Putrajaya

korang kene bawak
-  BMD @ Borang maklumat diri yg korang leh download di sini 


atau korang leh amik kat sana..diorg ada sedia..tp aku ni maleh nak mengisi2 kat sana,so isi dulu kat umah sambil tgk citer sin chan pikir2 nak keje kat mana.=P


senarai penempatan hospital utk HO..tp sile update dgn rakan2 HO or internet utk tau still ada kosong tak utk HO..sbb kekadang tak update kan

- fotocopy surat dari MMC(yg korang dapat dari MMC number 3 tadi)  dan SPA (bukti daftar yg korang isi di number 1 tadi) 
-  kad pengenalan
- sijil SPM
- sijil sKed
- ijazah
- surat nikah (kalau dah kawen)
- transkrip sked
- foto ukuran passport sekeping

n utk keterangan lanjut,di borang BMD tu ada dia tulis..n kat borang ni jugak lah korang akan tulis 3 tempat penempatan..so pikir bebetul b4 isi..

masa nak hantar borang ni,mmg pejabat dia,tudiaaaaaaaaa..masuk dalam nuhhh sana,putaq sini putaq sanaaaa..tudia tudia..so byk2 kan bertanya n alert dgn papan tanda..okeyh..n jgn lupe doa..semoga dipermudahkan semuanya =)

so utk ringkaskan apa yg korang perlu buat : isi sumer borang SPA on9,print BMD,MMC,JPA, n isi,sahkan utk yg MMC, sediakan salinan2 yg diperlukan,fotostat bebanyak pun takpe,then pi MMC,dapat surat,pi KKM,pi JPA..mudah..jangan susahkan apa yg mudah..=) 


5) interview


tempat interview : pusat temuduga SPA,jalan cenderasari KL
number SPA :
                            +603-8885 6000 (Sebaik2nya call pagi,mood yg jawab pun okey kan pepagi =) )

korang haruslah dah buat sumer yg di atas,b4 call SPA utk tarikh temuduga..biasanya kita lah yg call dia.nak tunggu dia call,cam lama n perasaan melonjak2 dalam diri tu mesti ada,so call lah SPA..dia kasik tarikh interview..pikir bebetul korang nak interview time bila,so masa dia bg tarikh,kalo takleh,cakap takleh,bg tarikh yg korang boleh,n pandai2 lah nnti..temuduga ni setiap hari rabu dan skang dah dikendalikan oleh KKM..so mmg masa interview tu dia tanye soklan2 medic..kalo korang murah rezeki,diorg tanye psl biasa2 je,,pasal diri dan nak keje kat mana..macam2 leh diorg tanye..so kalau aku,baik prepare dulu,sehabis2,so nnti kalo tetiba tanye biasa2 je,so at least,kita prepare sth kan..=)

biasanya general basic disease

- hypertension (ubat secara general : ACE-inhibitor etc : dak sebelah yg ditanya)
- DM (sign n symptom,ubat secara general : dak sebelah aku yg ditanya)
- TB (etiology,sign n symptoms : ni yg dia tanye masa aku interview dulu)
- dengue (etiology : Aedes Aegypty, Aedes albopictus ..biasanya kita kasi Aedes Aegypti,tp dia nak yg lain..so kene bgtau aegypty n albopictus)
- malaria 
- pneumonia

masa interview,masuk 5 org skaligus..ada 2 org doctor yg akan interview kita..boleh mixed BM n english masa interview..

courtesy google : 1st bilik yg diorg masuk tuh,tempat korang kasi  salinan2 utk interview..then korang kuar balik duduk,nnti akan dipanggil nama masuk dalam bilik ke-2 or ke-3 yg sebelah tu utk di intrview..=)

6)menunggu surat tawaran n surat medical check up n akuan sumpah


lebeyh kurang camni la isi kandungan dalamnya

lepas korang interview,paling lambat 1 bulan dari tarikh korang di interview,korang akan dapat surat utk medical check up..so buat je trus..shari dah siap..hari tu pi kul 8,kul 11.30 dah siap..korang kene test urine,check gigi, xray,n last skali jumpe doctor n disahkan layak utk kerja or tak..leh wat kat hospital kerajaan or swasta..=)

7)surat PTM (program transformasi minda)

lepas tu korang dapat surat camnihh



ni actually baru dpt je tadi..so start 1 july,tu tarikh aku start keje =)..so next week aku akan ke KL..utk bertransformasi minda..hehe..n insyaAllah 8/9hb start keje..keje spital mana?tu baru tau time kursus ptm ni which is masa tu puasa insyaAllah.so semoga permulaan kerja ni diberkati dan dipermudahkan sempena bulan baik Ramadhan ni..ameen


work hard hard hard & pray n pray n pray
nanti di saat bermula kerja,semoga hati selalu tenang,selalu dipermudahkanNya..ingat tujuan kita pilih n kerja as a doctor ni..jadikan kerja kita ni ladang utk buat amal ibadah..walau susah walau payah,ingat Allah bantu kita,Allah ada,Allah beri kita pahala..walau berjauhan dengan keluarga,Allah senantiasa menjaga mereka..focus!n plz don't give up..the beginning is always the hardest 



akhir kata..salam juang rakan2 HO dan doctors!ingat,kita jaga orang,Allah jaga kita..ameen

assalamu'alaikum wbt






4 comments:

  1. Salam. Terima kasih sangat-sangat bagi penjelasan yang sangat jelas! Saya doakan saudari sukses :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ure most welcome hajar..:) ameen..same goes to u

      Delete