tIng tOng

tIng tOng

Wednesday, February 20, 2013

random thought

hi semua!

baru je lepas tgk film korea more than blue...sad story...kalau korang lum tgk,tgk laa..takleh nak explain,nak citer acaner..='(..mata me masuk habuk tgk citer ni..

then lepas tgk citer ni, rasa cam nak menulis blog...so here we go..

it's just a random thought...

bersedia tak kalau tetiba Allah jemput saya ke tempatNya?

saya tanak tipu diri saya..saya belum buat banyak benda...

- saya belum jadi muslimah yang baik..i'm trying my best utk berubah sedikit demi sedikit
- saya belum maafkan orang yang saya sepatutnya maafkan
- saya belum minta maaf dekat orang yang sepatutnya saya minta maaf
- saya belum cakap yang saya sayang dengan mulut saya sendiri kat orang yang saya sayang..
- saya belum berubah
- saya masih ada tempat yang belum saya pergi
- saya belum rawat ibu bapa saya sendiri
- saya nak berkhidmat untuk orang yang memerlukan saya

banyak lagi yang saya belum buat..jadi saya doa,semoga umur saya masih panjang untuk buat apa yang saya belum buat..

there's always a reason why u keep on hiding ur own feeling..

take care everyone <3


Saturday, February 16, 2013

i feel bad

saya harap dia faham
saya tak pernah maksudkan

saya harap dia faham
saya tak pernah mau melukakan

saya harap dia faham
saya berbicara kerana sayang

saya harap dia faham
saya mau dia maafkan

saya harap dia faham
tapi sayang dia diam

saya harap dia faham
hati saya sudah mulai putus harapan

saya harap dia faham
sbb sekali melangkah takkan menoleh dah

saya harap dia faham
lagu2 masih menyanyi ketika hati saya rasa bersalah

saya harap dia faham
puisi hati saya berhenti bila saya dah mula benci

p/s : saya tegur sbb saya sayang..saya membebel sebab saya ambil berat..kalau awak tgk saya dah mulai tak endah,tu saat saya dah mula melangkah..


Monday, February 04, 2013

sedia kawin

assalamu'alaikum dan hi semuaaa..

hari ni me tertarik nak citer pasal "sudikah kita untuk kawin?" ehhh..salah.. "sediakah kita untuk kawin?" heee..


courtesy Google image : perkahwinan bukan hanya berhenti sampai di akad,namun harus dilayarkan bahteranya..

semua orang duk sibuk nak kawin,best nye tgk pelamin, berangan nak pelamin camne,hantaran apa,makan apa,baju kawin warna apa,berfikir yg masa kawin saje...pernah tak kita fikir sebelum kawin n selepas kawin?pernah?*bersederhanalah*

well..tak salah untuk kita plan,tp bila terlampau plan yg hebat2,nnti jangan sampai sakit kepala stress nak carik duit sbb nak realisasikan majlis perkahwinan yg diidam2kan,dan yang lebih penting jangan sampai berhutang piutang..lebih kesian lagi pada pihak lelaki dan keluarga...berpada2 yer..^_^

perkahwinan datang package dengan tanggungjawab..da macam citer pasal BIS blackberry plak kann..auww..haha..package tanggungjawab bukan hanya semata2 pada pihak laki,tp ingat wahai kaum hawa..banyak tanggungjawab kiter nnti ^_^


courtesy Google image

sumer orang leh kata, kalo jodoh sampai awal,nak buat macam mana?mesti nak kawin jugak kan..walau kita kata tak sedia..ya..memang betol..jodoh dah ditetapkan awal..okay..saya bagi contoh kayh..tatau la sampai ke tak apa yg nak disampaikan.tapi saya cubeeee..^_^


courtesy Google image

tarikh PMR misalnya 1.10.2013..tarikh ni tetap akan datang..walau kita stop kan jam dinding kat umah,cabut bateri jam loceng,lempar jam tangan kat dinding sampai pecah untuk hentikan waktu..wah..sangat hiperbola..tapi kita kena percaye,dan kita tau,waktu tetap berjalan..dan PMR akan kita lalui jugak..jadi apa yg kita nak buat?biarkan je datang, then lalui,jawab je sumer soklan,tembak mana yg patut, dan berserah? pastu doa banyak2,tweet banyak2,,suruh sumer doakan supaya lulus DENGAN CEMERLANG..gituhhhh..?pastu kalo fail, baru kita rasa cam terhantuk sangat,pastu baru nak study gegiler untuk SPM..tp tu kalo kita rasa dah sedar, nak ke kita ni mudah putus asa..baru fail PMR,dah nak stop belajar..yg lebih sedih lagi,nak gantung diri..adoi laaa..dulu suruh study tamo..skang??ehhhh..sebelum start aku membebel kat diri sendiri,aku proceed pada tajuk kita tadi..


courtesy Google image


so macam tu jugak untuk sebuah perkahwinan..yang bezanya..kita tak tahu bila ia sampai..kekadang cam ter surprise..datang tetiba menjemput.sbb kita da tahu tarikh keramat jodoh menjemput ni suprise,so sebelum heart attack datang,kita bersedia dari awal lah kan?sebelum kawin,sumer kene sedia..bukan duit saje..tapi fizikal dan mental..fizikal apa?saya bercakap dengan fakta medic, untuk umur2 biasanya 18 tahun ke atas untuk kaum hawa, kita dikatakan baru siap untuk mengandung..so untuk yg muda2 ni,pikir la blajo duluu yer..toksah duk pikir nak kawin awai2,even org2 tua duk cakap, diorg umor 18 thun da ada 3 anak dah..then untuk mental..

courtesy Google image

kalo 15 tahun da kawin,member2 sumer tgh enjoy lagi..baru nak kenal dunia remaja,kita da kawin awai2..kalo da sedia nak korbankan waktu mude remaja takpe..sedar ada tanggungjawab sendiri..ni tup2,buat macam org blom kawin..payah laaa..dari segi agama,mantap dah belum?da tahu akan datang tarikh untuk kawin,dah prepare ke belom?tepuk dada tanya iman..tetiba dah kawin,kalo kita sedar yang kita masih kurang banyak,then blajar sesame untuk future takpe..kalo kita ni yg bawak panas baran dan darah org mudah..cemane?tetiba bahtera perkahwinan yang disangka sampai ke mati,tetiba cerai?nauzubillahiminzalik

courtesy Google image : andai sudah bersedia,dan jodoh belum menjemput,sabarlah,jodoh tiba bila waktunya tiba

namun entri ini bukan tanak kasik korang kawin awal2..sy tekankan di sini,saya bukan berbicara tentang usia untuk berkawin,tapi sedia atau tidak kita?sedia dari semua aspek...sbb Islam dah buat cantik gaya hidup kita ni..dah ada pegangan dan panduan dah..bukan sesuka hati kita je nak lalui hidup ni camne..contoh panduan tentang kawin ni :

"Barangsiapa yang sudah mampu (menafkahi keluarga), hendaklah dia kahwin (menikah) karena menikah itu lebih bisa menundukkan pandangan dan lebih bisa menjaga kemaluan. Barangsiapa yang tidak sanggup (menikah) maka hendaklah dia berpuasa karena puasa itu akan menjadi benteng baginya" [HR Bukhari: 1772] 

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Wahai orang-orang muda, di antara kamu yang mampu menyara isteri patutlah berkahwin kerana ia akan mengawal pandangan dan menghalang perbuatan keji, tetapi mereka yang tidak mampu bolehlah berpuasa sebagai cara untuk mengawal nafsu.” 

banyak kelebihan kahwin ni kalau kita dah bersedia..jadi moh lerr kiter bersedia sebelum tarikh keramat tu datang..saya tulis entry kali ni bukan hanya untuk berkongsi tapi yang paling penting nasihat dan peringatan untuk diri sendiri jugakk..apa yg baik datang dari Allah,yang buruk semuanya dari saya..wallahualam..

andai dia sudah ditetapkan sebagai jodoh,kekurangannya membuat kita teguh,kelebihan buat perkukuh ,  dan yakinlah  apa yang ditetapkan itu adalah yang terbaik..*wink*