tIng tOng

tIng tOng

Monday, July 01, 2013

sweet escape to Cameron Highlands ^_^

assalamu'alaikum wbt

hi2 sumer...sweet escape kali ni sbb sy nak start program transformasi minda hari ni (1 july 2013),tp still berjalan pegi cameron dengan family ^_^..alhamdulillah..sempat jugak melapangkan minda di sana selama 3 hari 2malam ^_^


bertolak kul 2.30 petang..besut --> tanah rata amik masa selama 5 jam ^_^


selamat tiba di villa dahlia..sejukkkkkk sangat!!!!


dalam villa..ada 3 bilik,2 toilet,perkakas dalam umah lengkap,leh masak sumer..puas hati ^_^


ruang tamu..^_^


toilet =P 

1st stop : cameron lavender ^_^ tiket masuk : dewasa rm5, kanak2 rm3

















2nd stop : cactus point 










3rd stop : strawberry point 




ada mushroom banyak kat dalam ni


see...da macam kilang kan?haha

bg peminat scones..sini mmg sedap!rm4.50 =)


next!





shud try diz..ice cream strawberry rm1 satu!

then balik jap,,rehat2,,then petang tu dalam kul 3 lebih,kuar pi ladang teh..bharat group..










view cantek!!


jangan lupa singgah di pasar brinchang...jumaat petang dan sabtu petang..kul 3 lebih tu dah bukak..n masa ni tak ramai sangat..kalo pi kul 5 lebih,jammed lagi..hua3..

murah meriah kat sini!




bg peminat fresh flowers,kat pasar ni ada sorang budak india yg jual..murah...1 jambak rm10,3 jambak rm20

malam tu,sebagai fans red warrior (TRW), 
semangat tak?haha

dan alhamdulillah...TRW juara!

piya : best player

besoknye tu sempat benti cameron valley..



then singgah r&R,kedai zul mee kari yang sangat wallahhhh!sedap giler mee kari..ni kedai ayah saudara saya..


thanks abg zaini n pak ngah,sebab banje makan..mmg sedap!!!!!!!

knape pi shah alam?sbb saya hari ni ada PTM di hotel synasti KL..^_^


skang dah kul 9.50 pagi,ada 1 jam lebih sket agy nak pi sana.thanks afi sbb hantar...wuuuuu...malas nak piii..so jom baca ni :

amalkan..insyaAllah

mari ikhlaskan hati..doakan smoga smooth je PTM..aura keje dah dekat sangat ^_^

salam perjuangan semua ^_^ apa2 pun kita buat,niat biar ikhlas kerana Allah,dan InsyaAllah dipermudahkan semuanya






























Wednesday, June 26, 2013

Malaysian HO application

assalamu'alaikum wbt..

entry kali ni utk info2 acaner nak apply HO utk students overseas..hope bergune =)

mula isi2 bila korang rase dah bersedia mental dan fizikal untuk bekerja..kalau rasa nak rest dulu,nak kahwin dulu,or nak settle sumer mende dulu,silakan b4 start ur HO..=) so once da start,tade dalam kepala korang yg korang menyesal tak cuti puas2..




1) sile lah isi borang SPA secara on9 di 


atau korang google2 je,type "isi borang spa online"...daftar akaun baru dulu,then dia da username n password sumer,isi sumer yg ada kat situ...then untuk pilihan jawatan,jangan salah pilih kayh..

pilih UD41

then lepas tu print bukti pendaftaran =)

2) JPA



sbb aku ni di bawah tajaan JPA,so kenalah download borang JPA di 


atau type je borang tamat pengajian JPA di prof google =)

b4 hantar surat tamat pengajian ni ke JPA di putrajaya ; sile lampirkan skali 
- salinan ijazah
- transkrip peperiksaan
- bukti pendaftaran dengan SPA (yg korang isi spa on9 di number 1 tadi)

(mende2 ni sumer dia dah siap tulis kat borang tamat pengajian JPA)

then dah siap2 isi borang ni n lampiran sumer.tinggal nak hantar ke putrajaya je nnti kat alamat ni 

bagian pembangunan modal insan
aras 5,blok C1, Parcel C
Putrajaya

nanti pi la hantar skali ngan borang ..sbb borang MMC kene hantar area putrajaya jugak =).. jimat masa..=)

3) MMC (Malaysia  medical Council/Majlis Pengamal Perubatan)

untuk borang MMC leh amik kat sini


untuk borang MMC ni,korang kene sahkan sumer setiap sijil yg perlu dilampirkan..apa je salinan yg korang kene lampirkan skali dengan borang ni..

- surat beranak
- kad pengenalan
- sijil SPM
- sijil sKed (utk student Indonesia)
- ijazah / surat keterangan sementara
- gambar ukuran passport (1 keping)
- wang post/draft bank rm20

ataupun korang tgk dalam pic bawah ni n korang kene susun macam ni

courtesy google =) thanks blogger

jangan lupe..baca leklok b4 isi..strict sikit dia nyer borang..sahkan semuanya..oh yer..kalau ijazah korang ada tersalah ejaan ke,salah no ic or nama tade bin atau binti yg mana lain dari kad pengenalan anda,sile lah pi mana2 tempat akuan sumpah,utk mengatakan yg ijazah anda tu betul2 anda punye..buat awal2,so nanti pi MMC ni takyah ulang alik dah..pengalaman sy,sbb ijazah tade binti,so tak sama ngan IC,terpaksa pi kuar plak buat akuan sumpah2 ni..sobsss..so kome2,dah bgtau awai2 ni,so jgn ulang yer..hehe

dah ada sumer2 mende alah ni, leh la ke 

MMC
ground floor, block B
Jalan cenderasari 50590 Kuala Lumpur..


pic courtesy poh wei (my inter senior)..ni rupe dpn mmc tu..


pic courtesy poh wei (my inter senior) ni tmpt korang ..korang dah hantar borang n lampiran tu,then menunggu surat  dari MMC ni,untuk korang bawak ke KKM..
p/s : korang interview area2 sini gak nnti..=)..dulu katanya MMC ni kat putrajaya..skang ni yg pindah kat jalan cenderasari ni 

4) KKM ( Kementerian Kesihatan Malaysia @ Ministry of health )

untuk ke sini @ alamat KKM ni di 

bahagian sumber manusia
unit pengurusan & profesional
aras9 blok e7
Putrajaya

korang kene bawak
-  BMD @ Borang maklumat diri yg korang leh download di sini 


atau korang leh amik kat sana..diorg ada sedia..tp aku ni maleh nak mengisi2 kat sana,so isi dulu kat umah sambil tgk citer sin chan pikir2 nak keje kat mana.=P


senarai penempatan hospital utk HO..tp sile update dgn rakan2 HO or internet utk tau still ada kosong tak utk HO..sbb kekadang tak update kan

- fotocopy surat dari MMC(yg korang dapat dari MMC number 3 tadi)  dan SPA (bukti daftar yg korang isi di number 1 tadi) 
-  kad pengenalan
- sijil SPM
- sijil sKed
- ijazah
- surat nikah (kalau dah kawen)
- transkrip sked
- foto ukuran passport sekeping

n utk keterangan lanjut,di borang BMD tu ada dia tulis..n kat borang ni jugak lah korang akan tulis 3 tempat penempatan..so pikir bebetul b4 isi..

masa nak hantar borang ni,mmg pejabat dia,tudiaaaaaaaaa..masuk dalam nuhhh sana,putaq sini putaq sanaaaa..tudia tudia..so byk2 kan bertanya n alert dgn papan tanda..okeyh..n jgn lupe doa..semoga dipermudahkan semuanya =)

so utk ringkaskan apa yg korang perlu buat : isi sumer borang SPA on9,print BMD,MMC,JPA, n isi,sahkan utk yg MMC, sediakan salinan2 yg diperlukan,fotostat bebanyak pun takpe,then pi MMC,dapat surat,pi KKM,pi JPA..mudah..jangan susahkan apa yg mudah..=) 


5) interview


tempat interview : pusat temuduga SPA,jalan cenderasari KL
number SPA :
                            +603-8885 6000 (Sebaik2nya call pagi,mood yg jawab pun okey kan pepagi =) )

korang haruslah dah buat sumer yg di atas,b4 call SPA utk tarikh temuduga..biasanya kita lah yg call dia.nak tunggu dia call,cam lama n perasaan melonjak2 dalam diri tu mesti ada,so call lah SPA..dia kasik tarikh interview..pikir bebetul korang nak interview time bila,so masa dia bg tarikh,kalo takleh,cakap takleh,bg tarikh yg korang boleh,n pandai2 lah nnti..temuduga ni setiap hari rabu dan skang dah dikendalikan oleh KKM..so mmg masa interview tu dia tanye soklan2 medic..kalo korang murah rezeki,diorg tanye psl biasa2 je,,pasal diri dan nak keje kat mana..macam2 leh diorg tanye..so kalau aku,baik prepare dulu,sehabis2,so nnti kalo tetiba tanye biasa2 je,so at least,kita prepare sth kan..=)

biasanya general basic disease

- hypertension (ubat secara general : ACE-inhibitor etc : dak sebelah yg ditanya)
- DM (sign n symptom,ubat secara general : dak sebelah aku yg ditanya)
- TB (etiology,sign n symptoms : ni yg dia tanye masa aku interview dulu)
- dengue (etiology : Aedes Aegypty, Aedes albopictus ..biasanya kita kasi Aedes Aegypti,tp dia nak yg lain..so kene bgtau aegypty n albopictus)
- malaria 
- pneumonia

masa interview,masuk 5 org skaligus..ada 2 org doctor yg akan interview kita..boleh mixed BM n english masa interview..

courtesy google : 1st bilik yg diorg masuk tuh,tempat korang kasi  salinan2 utk interview..then korang kuar balik duduk,nnti akan dipanggil nama masuk dalam bilik ke-2 or ke-3 yg sebelah tu utk di intrview..=)

6)menunggu surat tawaran n surat medical check up n akuan sumpah


lebeyh kurang camni la isi kandungan dalamnya

lepas korang interview,paling lambat 1 bulan dari tarikh korang di interview,korang akan dapat surat utk medical check up..so buat je trus..shari dah siap..hari tu pi kul 8,kul 11.30 dah siap..korang kene test urine,check gigi, xray,n last skali jumpe doctor n disahkan layak utk kerja or tak..leh wat kat hospital kerajaan or swasta..=)

7)surat PTM (program transformasi minda)

lepas tu korang dapat surat camnihh



ni actually baru dpt je tadi..so start 1 july,tu tarikh aku start keje =)..so next week aku akan ke KL..utk bertransformasi minda..hehe..n insyaAllah 8/9hb start keje..keje spital mana?tu baru tau time kursus ptm ni which is masa tu puasa insyaAllah.so semoga permulaan kerja ni diberkati dan dipermudahkan sempena bulan baik Ramadhan ni..ameen


work hard hard hard & pray n pray n pray
nanti di saat bermula kerja,semoga hati selalu tenang,selalu dipermudahkanNya..ingat tujuan kita pilih n kerja as a doctor ni..jadikan kerja kita ni ladang utk buat amal ibadah..walau susah walau payah,ingat Allah bantu kita,Allah ada,Allah beri kita pahala..walau berjauhan dengan keluarga,Allah senantiasa menjaga mereka..focus!n plz don't give up..the beginning is always the hardest 



akhir kata..salam juang rakan2 HO dan doctors!ingat,kita jaga orang,Allah jaga kita..ameen

assalamu'alaikum wbt






Thursday, June 13, 2013

PuLau PerHenTian i'm in LoVe

assalamu'alaikum wbt

entry kali ni..hehe


berlepas dari jeti
suppose kul 8.30 tu dah bertolak..tp sbb tunggu confirmation dari pihak pengurusan utk chalet,jadi lambat ar sket..


moh kiter moh

masa mula2 gabra jugak.takut mabuk..tp Alhamdulillah baik2 sajeee..mula2 tu je la..masa mula2 bot gerak..lps dah laju stabil,tade apa2 dah..hehe..excited yg lebeyh! =P


korang akan naik boat taxi ni rm2/person utk sampai ke destinasi..aku nyer boat dak kecik je bawak..hebat kan?

sampai sudah! 

mohsin chalet depan je ngan long beach..tp still kene jalan sampai blakang n naik tangga utk sampai ke chalet @_@

okay nak citer sket pasal long beach ni kat pulau perhentian kecik..n long beach ni mmg terkenal di serata orang,yg tempat dia memang best..air dia jauuuuuuhhh lebih jernih dan bersih dan suci kalo nak banding dengan pantai yg belakang saneee..tak tahu namanya apaaa...tak pecaye,kome2 akan nengok org2 putih akan berjalan sejauh itu utk datang ke long beach ni..maka tak heranlah harga chalet kat long beach ni maheyy dari yg blakang2 sana..suppose kitorang duk kat rock garden chalet (which is depan long beach ni jugak) ,tp tatau salah di mana,terlempar ke chalet ni..korang leh check it out rock garden chalet kat sini :


kalo kome2 mmg nak enjoy n nak harga murah meriah,silelah check it out link atas ni n tgk harga yg package...mmg jaaaaauuuuuuhhh lebih murah..percayalah cakap kak ton..eh?haha

n utk yg sukakan suasana cam kampung2 sket,leh la duk kat mohsin chalet ni..korang leh tgk website dia,sbb tak amek banyak sgt gambar kat situ..


pemandangan dari bawah..yg putih sane adalah pejabat diorg utk korang check in n check out..so sile latih stamina,sbb aku semput naik tangga tuh..=P

n untuk backpacker sejati,leh survey chalet lain..sbb banyak lagi chalet..yg rm40/day, rm50/day pun ada,,,sile2..=)

sile survey b4 amik..yg ni siap ada underwater  digital cam agy..sobss..next time kene carik camnihh


moh snorkeling!

kalo kome2 nak snorkeling,ada yg short trip,ada yg long trip..tp apa yg sy baca n lalui sendiri, utk 1st time,toksah la amik long trip..kenapa?
1) sbb akan ramai yg ikut dlm 1 boat anda *tade privacy sgt =P*
2) sbb anda akan exhausted gilosss
3) kena ada kat pulau ni dari kul 10 pagi..paling lambat 10.30..kalo lambat je,tinggal..

tapi boleh je nak amik long package kalo anda ada cukup tenaga..sbb harganya mmg murah..rm50 sahaja..6 tempat dia bawak..siap bawak lunch kat perkampungan nelayan (harga murah meriah kat sini) short package,rm35 pi 3 tempat =)..short pn dah best dah..(*tak pi luncgh =P)


pilih2 =P
tips snorkeling..jangan panic!anda takkan tenggelam,sbb dah pakai jacket keselamatan..so jangan panic..sbb panic yg buat anda lemas dan takkan menikmati keindahan alam semula jadi..seyes cantik giler..even kalo tak tahu berenang,jangan risau..sbb aku pn tak reti berenang langsung!tp keyakinan diri,buat aku dapat menikmati laut ni..cantik baq ang!


nampak kan air die?weeee..


rakyat jelata tgh bersuka ria..bergembira..=)


sangat beruntung..sbb turtle ni ada kat sini masa kitorang pi..bukan senang nak tgk,sbb dia suke larik



air jernih giler,,puas hatiii



mmg best sgt snorkeling kat sini =)



petang tu jenjalan kat sekitar tu..then tgk org main laut..petang mmg agak ramai..so kalo rasa nak sunyi n ada privacy,mandi lah pagi2..org2 putih pn depa tak bangun tdoq agi masa pagi tuh..aritu mandi dari jam 6.30 pagi sampai 9 pagi,still tak ramai agy..tunggu sunrise!cantik baq ang!


ececeh..jambatan cinta kah?haha



mood ayu2 sikit =P



malam tu,kitorang pi lepak kat pantai..minum2 air kat situ..air utk yg cam mangga blended lebih kurang rm8..teh ais rm 4 kot..haa gitu laa..pastu duk layan tgk fire dance ni,,tade la dance sgt,,tp best!layan arhh org cakap =P ..free of charge saje =P



pagi tuh mandi pantai..best sebab tade org pong..


sunrise =P
roti canai rm5 2 keping
lepas mandi pantai,perut minta diisi..so kitorang breakfast kat restoran kat chalet ni..ada package sebenarnya..mcm2..ada yg rm9/package..utk roti canai nyer package rm11 (roti canai 2 keping,mixed fruit,coffee/tea + cordial orange ) bila fikir2 balik package ni murah kot!hehe




then check out kul 11..tunggu boat,then balik la kitewwww dgn perasaaan sedih tapi happy itu..hehe..sedih sbb tinggalkan pulau yg cantek ni,happy sebab best gilerrrrrrr pengalaman kali ni..Alhamdulillah =)


kakak yg busy pilih key chain =)

jangan lupa bila sampai di jeti,beli ole2 key chain or baju..key chain dia ada yg 5 keychain rm10 , 4 keychain rm10..n macam2 agy..then baju dia yg ada tulisan i <3 perhentian rm20,rm25..sile pilih jangan malu2

hokeyhh..tu sajeeee panjang lagi lebar..semoga berguna utk yg nak tips pi pulau perhentian ni..
last but not least.............

tips utk pi pulau ni :
- bawak makanan manyak2 sbb saneee maheyyyy...tp kalo kome2 banyak duet,takpe je..tp kalo kaye tp nak jimat n malas bawak makanan,sile pi perkampungan nelayan..naik boat taxi,rm2/person if i'm not mistaken..=)
- sile bawak sunblock sbb mmg paneh..tp even pakai sunblock pn,still menghitam gituuuuhhh..tp jangan bimbang,sbb dengan menggunakan kuasa tomato,anda blend,then sapu kat muka sampai 10-15 minit @ sampai kering rasa muka menegang,selama 1-2 minggu,muke cerah berseri sudah..hihi
- sbb kitew giler bergambar,jadi jangan segan silu utk mintak abg yg bawak boat tuh utk amikkan gambar kitew time snorkeling..hihi..
- sbb kat pulau ni,tade elektrik di siang hari kecuali chalet yg mahey2 taraf bape bintang tuh,so siang2 manfaatkan lah utk snorkeling,mandi pantai n so on..toksah duk kat chalet..kita mai pulau nak tgk kawasan,bukan nak tdoq..hehe
- al kisah gambaq tanak la tak chantek disebabkan tudung herot2 kan..so pilih la shawl or tudung2 yg terletak elok di kepala itu..toksah lah pakai tudung bawal..hehe..kang tak elok gambaq sbb tudung,nangessss

jaga diri..jaga solat..jaga agama