tIng tOng

tIng tOng

Tuesday, January 31, 2012

don't give up

i'm so sad..i hate myself for being so weak



sorry 4 everything

plz remember this anah!
keep on moving!
keep on fighting!

not easy to be whatever u wanna be
whatever u're, be a good one
basya!

Sunday, January 29, 2012

hospital tangerang punyer cerita..=)

hi hi hi..assalamu'alaikum sumer..slamat berpagi ria ahad..hua3..

actually manyak keje sgt.tp rasa cam hold dulu sumer keje.ber blogging n ber facebooking je dulu hahaha..sekeh kepala sendiri!huahuahauhaua..oh yer..ni entry,tangerang punyer citerr..so,jangan nak melalut kelaut..

sesape yg slalu bukak fb,mesti duk serabut dah tgk me nyer status.."malas nak g tangerang la,oncall ER la..miss tangerang already la" n etc..mesti buhsan nak mati..sowy,,,tp kali ni nak citer tangerang actually sgt best!

korang penah nak kene sue ngan family patient?me leh cakap yg family ni sgt tak terhutang budi..we all jaga her bapak,but then sesuka hati nak sue org?huahuahau..aneh bt pelik bt ajaib manusia2 zaman skang...tp malas nak citer sbb apa..tp me n the doctor dah explain bebanyak kali ttg condition bapak dia..but then,tatau kenapa laa dia leh berperangai cenggitu...insaflah wahai makcik..=)

n then..kisah dak lelaki yg umo 22 thn,tp perangai cam budak2..hahaha..nk kene inject,meraung kalah bebudak kat sebelah dia..jgn manja sgt buleh?aigoooo

n banyak lagi la pasal kerenah2 manusia ni..bila duk sensorang,teringat diorg,rasa cam best je..hehe..=)..

n one of the doctor there, dr martin,he's so nice..so adorable i told u,,,n so funny..wanna be a good doctor just like him..=) amin.,

me also windu nak bergusip ngan may tan,kak linda,kak jad,n padma..haha..shhhhhh...

okeyh..tu je laa sesingkat2 dapat tulis..

me ada nak share 1 mende kat sini..tp,nak kene mai kerajinan utk menulis dulu..kalo tak,mende best jadik tak best..

k la sumer..start besok sampai jumaat,me kat hospital cipto mangunkusumo,jakarta pusat..ni kat kampus..so,mesti busy nak mati..plz plz plz be good to me...wuuuuuuuuuuuu..

take care..i love u..=)

Thursday, January 19, 2012

post oncall ER department Internal medicine

hye2 sumer..me baru balik dari kampus setelah semalam ber oncall riaaaa..penat takleh dinafikan..tp me puas hati.......^_^ banyak sgt pengalaman..seriously..melihat keluarga patient tak tidur dan tak mengeluh pun jaga family diorg,so utk me mengeluh,patut tak??tak kann..then dengan security guard yg jaga kat emergency room tu,baik sangat..tadi pagi otw g ER lagi,dia nampak me,then dengan penuh semangat cakap "selamat pagi dokter!" fuhh..seb baik tak terkeluar ginjal..=p..semangat woooo lepas tu,,=)

jaga malam tadi,dokter baik2..so,even letih menolong,but u got something la..dari duk tak wat paper kann..tp makcik jaga lab tu laa wat teman geram bebeno..haih..dah la..buang yg keruh amik yg jernih...oh yer..masa jumpe dokter utk EBCR @ research..cam kelakar ar..best2..so,jgn lupe ucap ALHAMDULILLAH..=)

k la..actually byk nak citer..tp..tp..tp..nak kene g tdo,,,sbb 1 jam agi,nak kuar g tgk wayang..sempat plak kau nak tgk movie?of course la sempat!hahaha,,sy budak medic,bukan budak nerd..=p

salam sayang..ana basya..take carea

Monday, January 16, 2012

ya Allah..sembuhkanlah aku

ya Allah..ya Rabb..ampunkanlah dosa2 aku..sihat2 kan lah aku..hanya padaMu aku bermohon..=(

Saturday, January 07, 2012

sekadar peringatan utk diri sendiri dan kawan2

assalamu'alaikum w.b.t

blog kali ni sangat simple..me just nak ingatkan diri sendiri n maybe utk yg lain..

1) adakah me telah bersedia utk dipanggil kembali kepada Allah?

2) adakah telah cukup apa yg me buat utk balik kembali kepada-Nya?
Rasulullah besabda bermaksud : tidak akan melangkah dua kaki seorang hamba pada hari kiamat sehingga ditanya empat perkara : Usianya untuk apa dia habiskan masa mudanya,Bagaimana ia habiskan hartanya darimana ia dapat dan pada jalan apa dikeluarkan , Serta ilmunya apa yang dilakukan dengannya ." Hadis riwayat Al Bazzar dan Thabarani.


3) adakah me telah melakukan solat di awal waktu?

4) adakah me telah menggembirakan dan berbakti kepada kedua org tua me?

5) adakah hati telah diberi makanan yg sepatutnya?

6) adakah me akan menjadi seorang dokter yg berguna untuk diri,keluarga,org lain ,agama dan negara?

tepuk dada,,tanya diri sendiri..di mana posisi kita sekarang..carilah dunia,tapi jgn lupa akhirat itu pasti..

sekian...salam ^_^

Monday, January 02, 2012

try my best

be a good doctor

- masih ada waktu untuk menuntut ilmu
- masih ada waktu untuk mencari pengalaman sebanyak2nya
- masih ada waktu untuk membuat kesalahan
- masih ada waktu untuk membetulkan keadaan
- masih ada waktu untuk memperbaiki segala kesalahan yg lepas

-Terima kasih ya Allah buat peluang kedua-
semoga dipermudahkan & mental dan fizikal dikuatkan