tIng tOng

tIng tOng

Tuesday, December 27, 2011

m.A.r.A.h

assalamu'alaikum w.b.t

hye sumer..entry kali ni tentang MARAH..haaa..kenapa tentang MARAH?sbb me tgh MARAH!

ce tgk muke kat cermin tu haaa..chantek?hahahaha

so,biler tgh MARAH,kene carik saluran yg betol utk let it go..so,me duk bukak2 tenet tadi,jumpe lah ttg ni..


Beberapa cara meredam amarah menurut Ajaran Agama Islam :
1. Membaca Ta’awwudz. Rasulullah bersabda Ada kalimat kalau diucapkan niscaya akan hilang kemarahan seseorang, yaitu A’uudzu billah mina-syaithaani-r-rajiim Aku berlindung kepada Allah dari godaan syaitan yang terkutuk (H.R. Bukhari Muslim).
2. Berwuduk. Rasulullah bersabda Kemarahan itu itu dari syaitan, sedangkan syaitan tercipta dari api, api hanya boleh dipadamkan dengan air, maka kalau kalian marah berwuduklah (H.R. Abu Dawud).
3. Duduk. Dalam sebuah hadist dikatakan Kalau kalian marah maka duduklah, kalau tidak hilang juga maka berbaring(H.R. Abu Dawud).
4. Diam. Dalam sebuah hadist dikatakan Ajarilah (orang lain), mudahkanlah, jangan mempersulit masalah, kalau kalian marah maka diamlah (H.R. Ahmad).
5. Bersujud, ertinya solat sunat minimal dua rakaat. Dalam sebuah hadist dikatakan Ketahuilah, sesungguhnya marah itu bara api dalam hati manusia. Tidaklah engkau melihat merahnya kedua matanya dan tegangnya urat darah di lehernya? Maka barangsiapa yang mendapatkan hal itu, maka sujudlah. (H.R. Tirmidzi)
wokey..so sape2 yg tgh marah skang ni,n terbaca entry ni,semoga bermanfaat okeyh..take care sumer..

No comments:

Post a Comment