tIng tOng

tIng tOng

Saturday, December 31, 2011

me heart u group 12

this is for u guys!
my beloved group 12 ( i thought we don't have our photo group)

Friendship isn't a big thing - it's a million little things

hi..i am mr poyo..hahaha
Hengky Khouw (benar kan namanya??hehe)
--> hey2 u!hohoho...thanks for being a good ketua..i mean it yaaa..keTUA..haha..even u always membebel like mak nenek,but then,thank u so much..for always bawak us makan tempat2 mahal..haha..=p..thanks for helping me when i got vertigo @puskesmas..really really thanks!lari2 utk kumpul report..best kan?thanks for always gimme nebeng ke campus n so on...thank u thank u..don't want to say sorry,coz i know u forgive me already..hikss..=p


thomas surya wijaya
my expression : obviously not so good..it's all because of u..hahaha..mr poyo!
--> hey2 mr poyo,selekeh n terok (its okay to call da trias of u,coz u told me u're Mr COOL)..hahaha..hey2..nice chatting with u and deep conversation we did on our last day of obgyn..thanks for chill me up after portfol exam..really2 appreciate it..thanks for being a good friend..n congratz for getting a new hobby..it's not easy for others yaaa..haha


dorthea @thea chaaaannnn

--> thea i love u so much!hehe..u know what,u're such a pretty girl with your own way..be strong girl..remember our jalan2 @living world..eat sushi n watching breaking dawn??such a hard working girl..plz stay the same..okeyh??

this is for you thea..be strong girl..=)


thea n fika
seriously..guling2 ketawa..aigooo




rafika @ fikaaaaa
jaga @ rscm
--> fikaaaaaaaaaa!!!we used to jaga bareng aite?hehe..thanks for everything n sorry 4 many things girl..be strong always..u must be strong now..never give up dear..when u're afraid of the dark,don't forget the light is always there..thanks udah nyasar2 segala untuk ke rumah pasien ku..wuuuuuuuuuuu...hugs

for u my dear fika


achi
--> nothing much to say..just thanks for everything n sorry for many things..all da best for the next module..still remember how u disturb hengky n surya @raden salleh?haha
naughty boy..haha..but i wish fika will upload the video..=p

hahaha..


friendship forever..i love u guys! 
not in the photo..fika (the one who snap the photo..hehe)



all da best for our next module..IPD

p/s : thanks a lot dr Herbert Situmorang SpOG (K) n dr edwin..wish u all the best...=)



Tuesday, December 27, 2011

m.A.r.A.h

assalamu'alaikum w.b.t

hye sumer..entry kali ni tentang MARAH..haaa..kenapa tentang MARAH?sbb me tgh MARAH!

ce tgk muke kat cermin tu haaa..chantek?hahahaha

so,biler tgh MARAH,kene carik saluran yg betol utk let it go..so,me duk bukak2 tenet tadi,jumpe lah ttg ni..


Beberapa cara meredam amarah menurut Ajaran Agama Islam :
1. Membaca Ta’awwudz. Rasulullah bersabda Ada kalimat kalau diucapkan niscaya akan hilang kemarahan seseorang, yaitu A’uudzu billah mina-syaithaani-r-rajiim Aku berlindung kepada Allah dari godaan syaitan yang terkutuk (H.R. Bukhari Muslim).
2. Berwuduk. Rasulullah bersabda Kemarahan itu itu dari syaitan, sedangkan syaitan tercipta dari api, api hanya boleh dipadamkan dengan air, maka kalau kalian marah berwuduklah (H.R. Abu Dawud).
3. Duduk. Dalam sebuah hadist dikatakan Kalau kalian marah maka duduklah, kalau tidak hilang juga maka berbaring(H.R. Abu Dawud).
4. Diam. Dalam sebuah hadist dikatakan Ajarilah (orang lain), mudahkanlah, jangan mempersulit masalah, kalau kalian marah maka diamlah (H.R. Ahmad).
5. Bersujud, ertinya solat sunat minimal dua rakaat. Dalam sebuah hadist dikatakan Ketahuilah, sesungguhnya marah itu bara api dalam hati manusia. Tidaklah engkau melihat merahnya kedua matanya dan tegangnya urat darah di lehernya? Maka barangsiapa yang mendapatkan hal itu, maka sujudlah. (H.R. Tirmidzi)
wokey..so sape2 yg tgh marah skang ni,n terbaca entry ni,semoga bermanfaat okeyh..take care sumer..

Monday, December 26, 2011

it hurts!


sesuatu yg me susah nak tolerate..bila me perlu seseorang,dan dia tade..it's not that dia sangat busy,tapi memang dia taknak ada,or tak try utk ada...me boleh tau org yg betol2 usaha or tak..so takyah nak buat2 fake to the max n pujuk me..sbb me ni bukan jenis yg cakap, so,slalunya me berlalu,atau hati me tertutup sedikit demi sedikit..so don't blame me!

sesuatu yg me takleh nak tolerate,adalah bila org menipu me..ya,me mungkin tersenyum bila me tau..tapi percaye lah,hati me akan sedikit demi sedikit pudar..i don't know why,but then,rather u hurt me with the truth,but not killing me with a lie..i just can't tolerate..

sesuatu yg me rasa annoying bile me rapat dengan seseorang,dan dia terfikir yg me interested dekat dia..me mungkin suke berkawan dengan dia n mmg jenis me care dekat sume kawan2 me,but please..i'm not interested utk lebih dari kawan atau kawan yg baik..so please..stop thinking to that way please!really annoyed!n jangan terasa bila me get rid of you in my life!

mind ur words!
mungkin me bukan sesape dalam hidup anda,tapi fikirlah,cara me or myself sendiri mungkin sama dengan org2 yg anda syg..so,mind ur word,behave urself...treat others as you would like to be treated..

okey..me nak lunch jap..n sambung study..me ada ujian esok..please pray for me okey..thank you..salam rindu buat mak n ayah..=)

Sunday, December 25, 2011

taman mini indah indonesia best!!!!

hye2 sumer...assalamu'alaikum..=)

post me kali ni ttg semalam kitorang jalan2 kat TMII...sungguh best!!me pegi dengan kina,iqbal,n kim2..=)

semalam awal2 jam7 kitorang da siap..then sampai sana lebih kurang jam 8..ktrg breakfast dulu kat sana. makan apa?makan apa??makan karipap,cupcakes,n muffin!smalam kebetulan birthday kina.me n kim2 beli muffin n tulis ala2 happy birthday gitu..nak beli kek,takut cair plak bawak..hehe

makang2..=p
then,kitorang g naik basikal 4 tu..fuhh..da super tiring yet happy n fun!
muke2 bahagia..hahahaha..tatau bakal penat nak mati..=p

bawak larik...huahuahaua

lepas letey nak mati kayuh beskal, kitorang g naik cable car..haaaa..kat sini,sambil duk tunggu nak naik tu haaa..me n kim2 duk blajaq buat origami dari kina..hahaha..okey,mine punyer mmg tak berapa nak kemas..tadaaaannngggg~~
tak berapa nak kemas..=p..takpe..1st time..hehe

then tunggu punyer tunggu,sampai jugak giliran..haaaa...naik cable car,kitorang duk buat mission..kene lambai kat org2 kat dalam cable car yg lalu kat sebelah..tu diaaaa..punya banyak lambai,tapi tadak duk lambai balik..paling tidak diorg tunjuk muke pelik..kuang3..taaaappiii..akhirnye,kitorang carik budak2..haaa..pastu kitorang lambai..tu diaaaaa...depa lambai balik...puas giler biler mission weng kitorang dah berjaya!haha.ada 3 cable car,yg org2 dia lambai balik kat kitorang..wallaaaahhhh~~~



lepas tu,kitorang g makaaaangggg..comey je tempat ni bersilaaaa...
comey kan tempat ni..hehe

es buah yummy!

lps isi perut kitorang g istana anak2...hahaha..duk weng2 kat situ..haa tgk la apa yg kitorang da buat..haha
hahahahaa

cemane nak turn left pun teman tatau..kuang3

ni laa keje gilerrr nyer..haha..duk pinjam kepala costume diorg kat sini..haha

tau tak kitorang pi naik kerbau (tipu je!=p) jumpe komodo for real n pegang ulaaaaaarrrr sawaaaa lagi..hahahaha..mmg me n ular ditakdirkan bersamakah?hahahahhaa..dekat langkawi,kat bali,kat zoo ragunan n now kat tmii..sumer duk pegang ular..best wooooo!
hahaa...

the real komodo tau!hehe

jumpe lagi encik ular sawa..haha

terbaik!=)

 then kitorang pi lawat bali


dah penat dah aaaiihhhh..moh ler balikkk..hahaha...tiring yet happy..oh bahagianya..haha.kali ni qada bersenam utk 1 bulan..hahaha..thanks sumerrr
semua dah tepar (exhausted)...

nota kaki : jangan takut untuk melangkah..dan jika saat itu langkah sudah tersadung,maka merempuhlah walau dengan merangkak untuk mendapatkan apa yang kita mahu...ketakutan terkadang membuat fantasi jauh lebih buruk dari realiti sebenar..dan saat kalian sedar apa yg kalian mahu ada di depan mata,terbanglah,majulah dengan lebih cepat andai tidak mahu ia berlalu..kerana,mungkin saja kita dapat peluang kedua,namun pasti waktu dan ianya sudah tidak sama lagi..dan juga,ingatlah,kemaafan hanya diberi sekali..pelajari dari yg pertama utk yg kedua yg lebih baik..semangat..=)

take care sumer..=)

Monday, December 19, 2011

lebih susah nak pujuk diri sendiri dari pujuk org lain

dia ^_^


dia..
buat aku terdiam termengah,
bukan karena tak terluah amarah,
tapi kata2 yg mengundang sepi di darah,
lantas terdiam berfikir bermadah

dia..
hanya diam dengan emosiku
hanya tersenyum dengan keanehanku
hanya tertawa dengan tingkahku
hanya membiarkan aku dengan sepiku

dia..
tahu apa apa yg ku perlu
bukan apa yg ku mahu
tahu utk mengawalku
bukan utk mengurungku

                dia..                  
ilhamku..
jiwaku..
cintaku

dan dia..
bukan hanya mampu memandang
tapi mampu melihat
bukan hanya mampu mendengar
tapi mampu memahami
dan bukan hanya mampu berkata2
tapi mampu untuk mengerti

karena itu aku,
masih tetap menunggu
dan akan tetap menunggu
*biarkan illusi menjadi realiti hidupku*

bebas karya..ana basya

kenapa cinta menyakitkan?

menyesal bercinta?sy tak..=)

hohohohohoho..assalamu'alaikum sumer..hehe..post kali ni pelik??oh,utk pengetahuan kome,sy memang pelik..kuang3..ting tong!

spt bila kita naik basikal,kalo smooth je perjalanan kita naik basikal tu,mesti susah nak ingat kan?try jatuh sekali,then lutut berdarah sampai susah nak mandi,susah nak berjalan,haa,mesti kita takkan lupe incident jatuh tu..kan?kan?kan?then,try jatuh je slalu kalo naik basikal,mesti kita lupe dah rasa sakit tu,sbb dah sama je rasanya..

ni la yg sy nak share kat post kali ni..kalo kiter just jatuh cinta sekali,then putus cinta,then kita kata tanak jatuh cinta dah,or takut jatuh cinta dah..sbb takut rasa sakit lagi..sbnrnya kita salah..kene jatuh banyak kali,so,sakit tu dah sebati dalam hidup..sakit tu,buat kita sedar bahwa cinta yg kita rasa tu benar2 ada,dan mendalam..so,cinta tu bukan hanya di hati, di ingatan.

dalam hidup,jgn takut utk sayang org..syg la sumer org..syg selagi ada waktu..kasih syg yg buat hati kita akan sebati dengan kesakitan..sampai dah kebal..bukan heartless,tapi kebal..kita akan rasa diri kita optimis tiap hari,org benci,kita tetap je syg...kita tak takut utk hilang..sbb kita tahu dan kita dah latih hati kita kene kebal..

chua chua chua

cinta adalah rasa
cinta adalah emosi
cinta adalah sayang

cintailah dengan memberi
cintailah dengan menjaga
cintailah dengan memahami
cintailah dengan menyayangi

cinta itu saya
cinta itu kamu
cinta itu kita

okeyh..tatau la apa yg sy nak sampaikan ni sampai ke tak kat org yg baca..(ada heh baca)..okeyh,in case sy baca balik,faham ke idak nanti?heh?haha..okeyh,dah start merepek..bye2 sumer..=p

feel much better

Alhamdulillah...even sumer yg me nak buat arini tak semua lagi,tp me dah bergerak dan melangkah..semangat!





da da da da da da da da..chua chua chua chua chua...=)

Sunday, December 18, 2011

i'm lost...

sendu dalam tawa...pernah rasa??i'm totally lost~

happy sunday ^_^

assalamu'alaikum....

me sangat happy hari ni...pagi2 kim masuk bilik cakap auntie marina n family ada kat kampus kitorang sbb kina ada test kat situ..so,kitorang cepat2 bersiap,then pegi kampus..

sampai kat kampus dengan berkeyakinan sungguh tinggi yg kitorang tau tmpt kina nak test,tetiba sesat kat kampus sendiri..perasaan??haha..maluuuuu...kelakar pun ade..haha

then lepas jumpe diorg,kitorang decide pegi kota tua...haaa..kat bawah ni gambaq2 kitorang duk jalan2 kat sini..zaaaaaaasssssssssss~~

old city @ kota tua

nampak basikal2 tuh?haaa..nanti abis exam,nak g lagi skali,nak sewa..=) rp30k (rm12) @ basikal utk 2 jam n tour 5 tmpt..murah kan?

ni kitorang masuk muzium wayang kulit..rp2000 @80sen

makan es potong..rp2000@80 sen..


namanye tak tahu..tp bentuk meriah habes..1st time jumpe tepi jalan camni..

abes duk melilau2,kitorang balik ke kampus..sampai kat kampus jam 2,n tgk kina dah ada menunggu kat situ..suppose dia abes jam 3...ni diorg kina n parent dia masa lepas abis test..

jeles...i miss my mom n dad..

lepas amik kina,kitorang pegi makan kat atrium (mall) @warung tekko..kitorang makan iga penyet n garang asem...sempat amik gambo iga penyet n iga goreng je..garang asem,tak sempat..tp kalo korang tgk kat gambar yg ramai2 tu,ada cam dalam periuk kecik comey tu..haaa..tu laa dia..dia macam in between sup n tom yam..sape2 yg suker cam sup n tom yam,WAJIB try..sbb sgt sedap..=)

iga goreng

iga penyet..sambal dia sangatlah terbaik!

us..thank u korang..=)
haaa..sampai sini je laa nak share2...nanti sesape nak pegi kota tua,contact me okeyh!bukan nak tunjuk jalan,tp nak ikut skali..hahaha..semangat sumer...semoga me dapat balik semangat me...yg tgh hilang skang..semangat!

Saturday, December 17, 2011

stress!



belom breakfast,belom lunch..=(..just feels wanna go out..kl village maybe?hmm~

Music makes me feel so better when I'm sad. n now i am listening "welcome to my life- simple plan"...n maybe i will turn on the radio hot fm..


be strong gurl..don't hate urself