tIng tOng

tIng tOng

Sunday, November 13, 2011

department O&G

hye sumer..assalamu'alaikum..

me baru balik dari oncall dari 7 pagi tadi,sampai 7 malam tadi..ni haa baru sampai umah..tapi rasa tak sesabo nak update pasal oncall tadi..rasa excited bebeno..lame tak rase excited oncall ni..(penah eh excited??penah2..masa oncall ngan dokter hensem..hahaha..peace yoww..gurau jaa)..berbalik pada topik..arini bangun dengan sangat malas dan lesu dan tak bermaya..but then,kene kuar seawal jam 6.45 pagi (7.45 pagi mesia)..tade la pagi sangat..tp hari ni hari minggu okey..my kakak kat shah alam tu smalam jalan2 g tgk wayang,i pun nak tgk.haha..tp i ada oncall yg lebih penting dari tgk wayang..so,kene la menggagahkan diri..

then,bila sampai sana..tgk patient ada 2 je...biasanya ramai wooo..penuh bilik2..satu bilik ada 6 patient..kat situ ada 2 bilik,so 12 patient..tambah bilik utk patient2 yg ada penyakit berjangkit,so,dalam 14 bed sumer..tu baru yg kene dirawat kat situ..tu haaa..patient mai nak beranak,apa citer kan..satu-satu masuk...penuh la..berlari2 dokter2 sumer..dokter2 muda cam me pun berlari2 gak..tp berlari2 lari dari tempat tu..hahaha..tade laaa..mana bleyh larik,,tak baikk..hehe..

ketua dokter hari tu captures my eyes dengan gaya dia dan cara dia..dah la cute,nampak alim (insyaAllah..sbb cara dia berdoa n so on..sgt baik),then cara dia approach patient..MANTAP!sangat respect!=)...dia mengawali oncall kitorang sumer dgn kata2 semangat iaitu..masa nak oncall,yg dah kawin,call isteri,suami anak2..mintak izin nak oncall..dan mintak doa semoga dipermudahkan..yg belum kahwin,call mak ayah,kasik tau nak oncall..mintak doa jugak..jadikan habit...pastu masa oncall,dalam hati jgn ada rasa yg tak best,rasa marah,rasa yg tak sepatutnya ada..(masa dia cakap ni,terasa sket,sbb me tgh hangen ngan 1 dokter..tp masa tu dah kurang dah,sbb dokter tu dah abes oncall malam tadi..=p)..then macam2 lagi..

then macam2 ragam patient me jumpe hari ni..dan yg paling takleh me lupa,patient yg nak kene caesar..husband dia sangat best...menunggu kat luar..muka risau..then setia menunggu dengan muke yg camne nak cakap pun tatau.tp happy sgt..nampak sangat dia sayang isteri dia..well,dah tade apa dah husband mampu lakukan,sebab semua kesakitan utk melahirkan bayi,semuanya ditanggung isteri,,,sangat respect n kagum dengan kekuatan seorang ibu...tu baru 1 kali melahirkan..tgk pun tak sanggup,apatah lagi yang menanggung..i love u mom..sorry 4 being anak yg sangat degil...anak yg masih banyak kekurangan..huhu..=(

then,ptg tadi,lebih kurang kul 5..me lapoooo..belom makang lagi...yg 3 lagi me dah makan..diorg dah belikan nasik,tapi me belom sempat makan sbb busy dengan patient2..so,tadi masa kul 5,me cakap kat kawan me.."lapar la"..tak sedar ada 1 dokter ni terdengar dari dalam bilik..then dia panggil suruh me g makan...me cakap,takpe la..dia cakap pegi..then me senyum,terus nak g jalan bilik patient sebelah,,dia suruh kawan me panggil me..kawan me panggil..then dia cakap, pegi makan..tak boleh tak pegi..takyah mintak ketua dokter,dia kasik pegi makan..then me angguk..pegi makan kat bilik coass..weheee..then masa balik,jumpe dia masa g follow up patient,dia ingat muke me..dia tanya..dah makan?me cakap dah..then dia cakap..betol?me cakap yeee..hehe..comey la dokter ni..hhihihi..thank you dokter sbb jadik dokter yg baik pada patient n adik2 (kami dokter muda)..:)

okeylah..ni je nak tulis...nak kene g settle2 bilik n then kalo larat nak tulis laporan oncall utk esok pagi..kepada semua...kalo lah korang tau kesakitan yg dirasakan seorang ibu nak lahirkan korang,mesti korang akan baik dengan mak2 korang,,so please,respect ur mom,berbuat baik pada org tua kita..kita semakin membesar,dan sibuk mencari diri sendiri dan dunia kita,tapi sedarlah,mereka semakin tua...berbaktilah pada mereka sementara mereka masih ada...salam sayang buat semua..take care..=)

No comments:

Post a Comment