tIng tOng

tIng tOng

Saturday, November 26, 2011

good morning people!

happy me
assalamu'alaikum...n a very good morning  u all!how are you today??u  know what?i just woke up an 1 hour ago n i felt like i was almost recovered..Alhamdulillah..hope this will remain for a long time..insyaAllah..

Friday, November 25, 2011

be strong gurl *just ignore this entry*

 knapa perlu kuat??sbb ujian kali ni tak terlalu berat...ada ujian yg lebih berat dari ni...so be strong!

not well..=(
2 hari ni..me rasa ujian terberat dalam modul obgyne  ni...smalam,tak pegi kelas,coz tetiba pagi tu pening sgt..mual...sakit tekak..pegi thamrin dengan kak hana..BP turun 100/60..nadi lemah..balik tido jee sampai malam..sampai pagi..pagi bangun buat slide utk presentation hari ni..i think i did it well n well prepared (dlm pening2 pagi)..then pagi g kelas..rasa lain mcm..ronde,me rasa sesak..rasa pening..n me larik pi toilet muntah..feel so guilty kat surya (member indo),sbb terpaksa susahkan dia present sensorang,me terpaksa balik..me risau me pengsan,tak pasal2 kene admit ward..


so,b4 this me tak rasa stress,now me rasa aku stress..mini cex (test) me tak buat lagi..me rasa banyak tertinggal..tadi masa kuar makan,qutrun marah me.dia kata nape me tak bgtau me pegi hosp smalam..actually dah bgtau smalam masa dia mai bilik me..maybe dia tak dengar masa me bgtau,sbb me mmg bab2 cenggini,me bgtau sekilas cenggitu je..n td me terasa...*nanges sorang2 dlm bilik*..sebab apa?sebab tgh sensitif...


mak baru call tadi..n now nanges lagi...thanks mom..biler dengan mom,rasa lepas sumer..kalau lah jakarta-terengganu just macam jakarta-airport soekarno hatta,skang jugak balik,,din (my adik) kem salam..me cakap kat mak,abis spm,plz hantar adik kat sini,,,jaga me kat sini please..=(..at least ada family me kat sini..=(...

sometimes,sebab da slalu sgt sakit,so people dah cam terbiasa dah..ana basya sakit tu biasa...terasa bila yg dekat didn't trust you..sedangkan i need them..but then,of course i still got my family,n of course my mom,yg tak berhenti2 call me,tanye ok ke tak,ok ke tak..how i wish u were here..n even my dad yg tak putus2 doa..n of course my best fren afi..yg dari 2 hari yg lalu me duk mengadu..tapi tak penat2 dia layan me..n of course kim2 yg jadik mangsa me duk bebel pjg2 biler pening da okey sket..n qutrun yg da super garang bile aku sakit..kak hana yg sangat care..hmm..tiba2 rindu amirah...=(..

dugaan Allah selalu datang..sama ada kita nak terima dengan positif atau tak..dan me sangat bersyukur sbb slalu ada org yg ingatkan me,sakit tu dugaan..especially my mom...anah just tatau,camne hidup anah tanpa mak..how i wish you were here..suara penghibur hati,tangan penyembuh sanubari...love u mom..

nak solat isyak,n tdo..semoga bangun esok dah okey..amin..plz ignore entry kali ni..*emosi sangat tak stabil*

Tuesday, November 22, 2011

tentang jodoh

salam sumer...entry me arini adalah mengenai jodoh...hehe...jodoh siapa??jodoh korang laaa..haha.nope!ni tentang jodoh me..hehe..tahu ke sape??of course la takk..haha..tp nak menjadi ceritanye....aritu masa duk ber bbm dengan kakak..okey,my kakak blom beli bb...husband die yg pakai..dia kate,dia pakai samsung galaxy je!haih!bb lebih murah kooottt!sangat mengada.. opppsss.. hahaha.. okey berbalik cerita jodoh dengan kakak..my kakak tanye "taknak ke ada pakwe?ke tak sedia lagi"
mantap kan soklan my kakak..hahaha..ntah laa...maybe diorg risau kot eh..haha,,,ramai sgt tanye skang..maybe coz of da nak abes study tahun depan kot eh..so,cenggini la jadiknye..tanye sini,tanye sana..oh no~~~~sy muda lagi okeyyy.. hahaha.. anyway, ingat  nak kawin tahun depan..agak2 dapat tak??haha...calon pun tadop agi..huahauhauhauahua..insyaAllah,ada jodoh tak kemana..bila jodoh da datang,bila2 masa pun dapat kawen..sy rasa sy akan penat kalo bercinta dengan bukan jodoh sy..so sy doa,semoga hati sy akan jatuh cinta pada jodoh yg halal utk sy nanti...amin..semoga dimakbulkan..amin ya Rab..=)
amin..^_^
 
ramai kata sy memilih..jawapan sy..YA...so what??hahaha..sy akan memilih sbb sy nak hidup dengan dia selama hidup sy..bukan sehari 2...peribadi mencerminkan luaran..sy tak kata sy mencari yg sempurna,tp sekurang2nya akan sempurnakan diri saya..=)..dan sy yakin konsep memilih takkan ada lagi bila jodoh sy tiba di dalam hidup saya..=)...
kepada jodoh yg akan memimpin sy nanti,saya tunggu awak..=)...semoga penantian saya selama ni,akan buat hati sy menjadi tenang dengan adanya awak nnti..amin,,=)
n i believe that......
Every woman deserves a man who calls her babe, kisses her with love, and hugs her so strongly that she feels he'll never let her go. A man who never let's her down, wipes her tears when she cries, doesn't make her be jealous of other women, on the contrary, makes every women feel jealous of her. A man who isn't afraid to tell everyone what he feels for her and say each day how much he loves her.

when u're so weak enough to face it

baby please cheer up~
baby please please please
just fight fight fight

Sunday, November 20, 2011

bukan hati tak mahu berbagi


bukan hati tak mahu berbagi
tapi sering saja hati ini dilukai
bukan hanya tidak mengerti
tapi menambah luka di hati

hati masih sangsi
bukan beerti diam bersendiri
terkadang senyum menghiasi
agar tiada yg menyedari


lebih baik sendiri
agar luka tak bernanah di hati

emosi


bermain dengan emosi
itulah lagaknya permainan dunia fantasi
emosi menguasai diri
tanpa menghirau apa yang terjadi
terluah amarah tanpa definisi...

bermain dengan emosi
memetik hati ke hati
menidakkan jati diri sendiri
bukan kabur berdetakkan mimpi
tapi diri tak mampu mengawal erti emosi

bermain dengan emosi
sayang menjadi benci
pabila emosi dah tak lagi sendiri
pabila rindu jadi gumpalan sangsi
pabila cinta tak mampu hamparkan egois diri..

bermain dengan emosi
oh hati2 insan yg disayangi
karna emosi itu membunuh diri

bebas karya...ana basya~

Sunday, November 13, 2011

department O&G

hye sumer..assalamu'alaikum..

me baru balik dari oncall dari 7 pagi tadi,sampai 7 malam tadi..ni haa baru sampai umah..tapi rasa tak sesabo nak update pasal oncall tadi..rasa excited bebeno..lame tak rase excited oncall ni..(penah eh excited??penah2..masa oncall ngan dokter hensem..hahaha..peace yoww..gurau jaa)..berbalik pada topik..arini bangun dengan sangat malas dan lesu dan tak bermaya..but then,kene kuar seawal jam 6.45 pagi (7.45 pagi mesia)..tade la pagi sangat..tp hari ni hari minggu okey..my kakak kat shah alam tu smalam jalan2 g tgk wayang,i pun nak tgk.haha..tp i ada oncall yg lebih penting dari tgk wayang..so,kene la menggagahkan diri..

then,bila sampai sana..tgk patient ada 2 je...biasanya ramai wooo..penuh bilik2..satu bilik ada 6 patient..kat situ ada 2 bilik,so 12 patient..tambah bilik utk patient2 yg ada penyakit berjangkit,so,dalam 14 bed sumer..tu baru yg kene dirawat kat situ..tu haaa..patient mai nak beranak,apa citer kan..satu-satu masuk...penuh la..berlari2 dokter2 sumer..dokter2 muda cam me pun berlari2 gak..tp berlari2 lari dari tempat tu..hahaha..tade laaa..mana bleyh larik,,tak baikk..hehe..

ketua dokter hari tu captures my eyes dengan gaya dia dan cara dia..dah la cute,nampak alim (insyaAllah..sbb cara dia berdoa n so on..sgt baik),then cara dia approach patient..MANTAP!sangat respect!=)...dia mengawali oncall kitorang sumer dgn kata2 semangat iaitu..masa nak oncall,yg dah kawin,call isteri,suami anak2..mintak izin nak oncall..dan mintak doa semoga dipermudahkan..yg belum kahwin,call mak ayah,kasik tau nak oncall..mintak doa jugak..jadikan habit...pastu masa oncall,dalam hati jgn ada rasa yg tak best,rasa marah,rasa yg tak sepatutnya ada..(masa dia cakap ni,terasa sket,sbb me tgh hangen ngan 1 dokter..tp masa tu dah kurang dah,sbb dokter tu dah abes oncall malam tadi..=p)..then macam2 lagi..

then macam2 ragam patient me jumpe hari ni..dan yg paling takleh me lupa,patient yg nak kene caesar..husband dia sangat best...menunggu kat luar..muka risau..then setia menunggu dengan muke yg camne nak cakap pun tatau.tp happy sgt..nampak sangat dia sayang isteri dia..well,dah tade apa dah husband mampu lakukan,sebab semua kesakitan utk melahirkan bayi,semuanya ditanggung isteri,,,sangat respect n kagum dengan kekuatan seorang ibu...tu baru 1 kali melahirkan..tgk pun tak sanggup,apatah lagi yang menanggung..i love u mom..sorry 4 being anak yg sangat degil...anak yg masih banyak kekurangan..huhu..=(

then,ptg tadi,lebih kurang kul 5..me lapoooo..belom makang lagi...yg 3 lagi me dah makan..diorg dah belikan nasik,tapi me belom sempat makan sbb busy dengan patient2..so,tadi masa kul 5,me cakap kat kawan me.."lapar la"..tak sedar ada 1 dokter ni terdengar dari dalam bilik..then dia panggil suruh me g makan...me cakap,takpe la..dia cakap pegi..then me senyum,terus nak g jalan bilik patient sebelah,,dia suruh kawan me panggil me..kawan me panggil..then dia cakap, pegi makan..tak boleh tak pegi..takyah mintak ketua dokter,dia kasik pegi makan..then me angguk..pegi makan kat bilik coass..weheee..then masa balik,jumpe dia masa g follow up patient,dia ingat muke me..dia tanya..dah makan?me cakap dah..then dia cakap..betol?me cakap yeee..hehe..comey la dokter ni..hhihihi..thank you dokter sbb jadik dokter yg baik pada patient n adik2 (kami dokter muda)..:)

okeylah..ni je nak tulis...nak kene g settle2 bilik n then kalo larat nak tulis laporan oncall utk esok pagi..kepada semua...kalo lah korang tau kesakitan yg dirasakan seorang ibu nak lahirkan korang,mesti korang akan baik dengan mak2 korang,,so please,respect ur mom,berbuat baik pada org tua kita..kita semakin membesar,dan sibuk mencari diri sendiri dan dunia kita,tapi sedarlah,mereka semakin tua...berbaktilah pada mereka sementara mereka masih ada...salam sayang buat semua..take care..=)

Saturday, November 12, 2011

medical student takleh ada life?=p

assalamu'alaikum...

orang slalu tanye,eh,ada masa pulak ko pegi jalan sana,jalan sini..tak penat ke??simple answer,tapi malas nak jawab..sebab jawapan sangat simple,tp tetap diorg tak paham..ni adalah jawapan me dalam hati "bile tu adalah mende yg kita suke,datanglah 1000 pun,takkan kita merungut...tapi kalo mende tu kita tak suke,datang la cume 0,1 pun,pasti merungut sebanyak-banyaknya..got it?

bile datang 2 mende penting dalam hidup,suppose to be,u need to choose either one rite?i repeat,suppose to be,,,but then for me,why not we did both of it,as long as kita happy dengan what we did..sebab bila kita pilih,we still didn't know,the one that we choose tu,adakah apa yg benar2 lebih penting dan mende yg kita suke..

kita takkan mungkin dapat pahamkan sumer org tentang diri kita.kenapa kita buat macam ni,kenapa kita buat macam tu,,susah nak dapat org yg benar2 memahami..they tell me "sebab tu u slalu sakit,tak cukup rest,banyak sangat mende yg u buat" n i just can smile..sbb "this is my life...this is my style..this is what i want in my life...i didn't fall sick because of this..and i never burden you if i'm not well..it's just you that never try to understand me.n still sampai skang,me tau sakit tu adalah dugaan dari Allah untuk me..=)" but then,me tak penah salahkan sape2..coz me yg tak penah bukak hati me utk org paham me..so,its okay if u tak paham..=)

utk bahagia dalam hidup,itu adalah suatu pilihan..bukan dipilih utk bahagia..if u do not know how to make urself happy,so y u blame The Almighty for that??

u punyer life,u create ur own way,u busy,but still u got time utk apa yg u suke,coz itu adalah u punye care,u akan try utk buat apa yg u suke if itu adalah yg u suke..nak n tak.that's all.bile kita deal dengan seseorang yg tgh busy,tapi dia care dengan kite,biarpun busy,still got time to sms or even a call..sebab apa??sebab dia sukeeeeeeeeeeeee....kalo dia memang tak sukeeeee,,,,free le cemane ponggg...takkann nyeeeee nak care tetiba...got it??=p

anyway,setiap org ada cara masing2,so,go on with ur style..me tak penah masuk campur..u busy dengan ur study?go on with that..busy dengan keje??oh like i care..i tak kaco u pong..but never ever u salah kan me,if datang suatu waktu,org yg busy macam me but dah tade masa utk org macam u..sbb apa...dalam hati ni kate,u dah bukan menjadi mende yg  me suke...hahaha..=p..

akhir kata,enjoy ur life,but never ever forget tujuan hidup kite..be strong..smile always..=)

Wednesday, November 09, 2011

hati semakin merindu

jauh di mata,tapi sangat dekat di hati...oh Tuhan...rindu hati pada mereka nun jauh di seberang sana..mendengar suara,hati meruntun sayu...jiwa bergetar senada alunan rindu...ya Allah,tuntunlah hatiku..

done with my presentation..Alhamdulillah...tonite kene tido awal,n cukupkan tdo,to get energy 4 my 1st oncall utk o & g department...

tonite nak call my adik ngokngek,yg nak spm 14nov ni..rindu n saje nak tanye khabar..semoga dia masih bersemangat utk study n tidak pernah putus asa...be strong din!anah doakan dari jauh...love u always!abis spm,datang jakarta please..wuuu...rindu!

okey la..takleh nak membebel banyak...nak kene study...basya!!!dear mata n brain,please be good to me..nak study sekejap je..okeyh??=)

Tuesday, November 08, 2011

demam rindu?

assalamu'alaikum sumer..skang jam 5 WIB..duk golek2 atas katil tadi,nak tdo,so that malam kang ada energy sket nak study n prepare my slide presentation for tomorrow..tp apakan daya,,mate mengada2 plak skang..tanak tdo...

tetiba amik hp,ada sms..sms dari ayahanda!huuu..ayah baru balas sms..rasa sedih sgt baca..ayah kata raya aidiladha tak best sgt sbb kakak balik kejap je..n then me pun tade kat sana..lagi lah tak best...huhu...rasa skang jugak nak terbang balik mesia..=(..i miss u ayah..i miss u mom..need hugs...=(..i'm not feeling very well now..i need them so much..please be here by my side pleaseeee..=(..biasanya apa yg dirasa kat hati ni,akan berlalu,bila mom hugs me,n bile ayah borak2 dgn me..=(..

rasanya ni je utk kali ni..tonite,i'll call my mom..semoga dengan dengar sore pun,leh lepas segala yg terbeban di hati ni..i love u mom,i love u ayah..ya Allah,jaga mereka utk aku..take care sume

p/s : u won't see me cry..even if the world is falling down~

Monday, November 07, 2011

update pantas kilat..=p

assalamu'alaikum (w.b.t)..hye sumer..lama tak update..berhabuk sudah...fuh..fuh...fuhhhhhhhhhhhh..hehe..hope korang sumer sehat walafiat k..me tgh tak sehat sket..dah seminggu ni cam tak berapa nak sehat,so,hari ni me decide nak g clinic amik obat..so tadi,pegi dengan qutrun, n i got antibiotics,obat batuk n also ubat selesema..dah settle g clinic..so,kene makan antibiotic sampai abis!ingat,sampai abis!heee

okeyh..sebab dah lama tak update sbb busy..hee..yer,betol tak tipu,mmg busy...31/10/11 minggu lepas,me start modul ob-gyn..minggu lepas sgt la busy..sbb 3 hari tu kene hafal checklist utk ujian osce hari khamis..so,isnin sampai rabu mmg tunggang langgang hidup..rabu malam duk berjaga malam ngan zaza..kitorang duk tertidur,bangun,hafal2,makan2..mmg malam tu mmg superb la...then khamis ujian..Alhamdulillah,both of us lulus..=)...then,jumaat,me zaza n kim2 pegi tgk citer perfect house..mmg kelakar,sbb actually kitorang ingatkan citer ni adalah thriller citer english,sekali masuk citer indonesia..aigooo..tp seriously not bad citer tu..=)..then malam tu,g klv..makan n makan..=p

sabtu,kitorang pegi celebrate kak hana n kak nisa..diorg dah habes dah blajar kat sini..congrats to both of u..gonna miss u..=(..then ahad kitorang g celebrate aidil adha di kedutaan malaysia...mmg kojenye makannnn makaaannnnn makaaaannn..hehee...superb sangat smalam..really2 enjoy the event..=)..Alhamdulillah

akhir kata,sampai sini je dulu update kali  ni..to my body,its okay to get sick..at least i know my limits..n masa ni la kita tahu yg ada yg lebih berkuasa dari kita..sakit n rasa2 yg lain sumer dari Allah..semoga sakit kali  ni buat me lebih dekat dan trus dekat dengan  Yang Maha Esa...

Ya Allah,semoga hati ini kuat menerima segala dugaanMu..permudahkanlah urusan menimba pengetahuanMu yg luas ini..semoga hati ini makin cinta dengan apa yg aku buat..dan semoga aku tidak pernah lalai dengan urusan duniawi sehingga melupakanMu..amin..sesungguhnya hati ini merindui kedua org tua ku yang tercinta,damaikanlah hatiku,jaga mereka utkku Ya Allah..permudahkanlah urusan mereka dan kuatkanlah mereka menerima segala dugaanMu..amin..=)

sekian sahaja..take care sumer..Alhamdulillah..assalamu'alaikum