tIng tOng

tIng tOng

Thursday, October 20, 2011

kHaSiAt KisMis..^_^

kismis yg my mom suruh me makannnggggg..@_@
hye2 u all!!!hehe..arini tajuk me adalah mengenai kismis!kenapa kismis?sbb masa balik rumah hari tu,qutrun (my jiran kat bilik ni) pesan belikan dia kismis..then bile balik umah,my mom yg belikan,then my mom belikan 1 utk me.haih..T_T..kalo my mom belikan chocolate cadbury, tade la me sampai mencari apakah khasiat kismis ni sampaikan my mom nak suruh makan sangat ni..haih..kalo chocolate,kiter tau kan,nak hilang stress...eh,ke tambah stress??heeee...peace yowww...so,me ni jenih org yg kene tahu khasiatnye sendiri,baru lah leh telan..padahal tade la terok pun rasenye,just bila nak kene jadik amalan makan tetiap hari ni yg kene kenal dulu..ala,,kata org,tak kenal maka tak cinta gituuwwww..ihiiyyy..@_@..okey la,dah kuar merepek pepanjang tu,so kita ke topik asal kita hari ni tuan tuan dan puan puan sekalian...

apa itu Kismis??kome tau ke idak??krismas korang tau kan?kan?=p..okey.kismis or  nama canggih @ bahasa saintifiknya dipanggil “Vitis Vinifera”,kalo dalam bahasa Arab kismis dipanggil “Zabib” dan di dalam bahasa omputih dikenali sebagai “Grape Seed / Raisin”. Kismis ni adalah buah anggur ,tp yg dah dikeringkan..dah paham??dah???baguih murid2 sumer ni..cerdas sumer,ni mesti makan kismis sumer ni..hee..kenapa makan kismis cerdas??jom baca sket lagi kat bawah ni..

kismis ni kome penah makan ke idak??kalo penah,kome tau ke idak rase dia cemane??manih kan??haaa..tp kome2 jangan la risau kene kencing manih plak..sbb ni manih2 bermakna org panggil..manis ke kurma ini??eh,manis ke kismis ini??manis sbb gula dalam kismis ni sangat tinggi..tapi tuan-tuan dan puan2 kene tau,manis ni sbb gula yg dipanggil fruktosa yg tinggi..jenis gula fruktosa ni adalah jenis gula ringkas,yg senang nak dicerna dan dipakai oleh tubuh terutamanya otak..haaa..den tau kome2 ni kan kuat study,kuat keje,so,mmg baguih la makan kismis ni. Ini kerana otak memerlukan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak untuk berfungsi dengan baik dan kismis dapat menyediakan keperluan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak dan cepat. paham murid2??baguih la kalo paham..

bila kita kene makan kismis ni?bile2 pun bulehhhh..hehehe..tp kalo kita amalkan makan pepagi pe salahnye..jangan pulak kome2 gi makan nasik lemak sebelum masuk kelas lecture..kome2 kan tau nasik lemak tu kandungan lemak dia mak aihhh sungguh la tinggi. dah la maheeeeyyyyy...pekehel kome membazir..kate nak simpan duet buat belanje kawin??haih..kalo pepagi makan nasik lemak bungkus,paling murah rm2 sebungkus.kalo seminggu?dah rm14.kalo beli kismis,sekilo baru rm7..dah buleh makan utk sebulan..

pastu kalo dah makan mende2 berlemak,nak cerna lemak plak..kita tau nak cerna kene ada darah beroksigen yang tinggi. jadi darah yg bawak oksigen utk otak, untuk fokus kiter blajar,dah kene pakai utk cerna lemak2 tadi..aigoooo...pastu ngantok dalam kelas.pastu fail subjek..duet habes,bljar tak masuk, fail plak..tu belom kome2 berdengkur dalam kelas lagi..abes jatuh mertabat..buek malu jowww..haa..kan da kene bebel...tu laaa..org dah kate,donga cakap mak..tak mau..(tuju especially utk ana basya!)..huahauhauhaua

selain dari nak bebel yg atas2 tu,me nak kongsi jugak ttg ni :

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

Imam Zuhdi berkata, ” Sesiapa yang ingin menghafal hadith(menguatkan daya ingatan) hendaklah ia kerap memakan anggur kering”.

Haaa...okey laa...dah penat membebel..dah penat carik info pasey kismis..nnti kalo kome2 carik pasal kismis,leh la kongsi mongsi dengan me plak yer..sekian saje dari me ana basya..segala kekurangan untuk post kali ni sgt lah mintak ampun,,,take care..=)

No comments:

Post a Comment