tIng tOng

tIng tOng

Wednesday, October 26, 2011

kerana mereka begitu berharga..=)

hye2 sumer..malam ni me nak share ttg kisah percutian me balik tak sampai 2 minggu baru ni..wlpn sekejap,tapi cukup berharga..thanks mom n kakak yg sponsor tiket..thanks ayah utk semuanya..thanks sgt2 sumerrr..terharu..nak peluk kuat2 tamo lepas..sob3...

ni adalah gambar secara random waktu me balik bercuti hari tu...=)

antara novel yg me baca

me memang suke giler baca novel..tapi dulu lagi terok..sampai kalo dah dapat novel,alamatnye mmg tak kuar dari bilik..mmg berkurung je dalam bilik..me start baca novel masa form 3 kalo tak salah..my kakak la yg ajar baca..sampai skang duk melekat baca..tp me jarang giler beli sendiri..biasanya kakak yg beli,nanti me balik mesia,my kakak kasik...hehe..takpun ayah yg bayarkan..hehehehe..peace yowww..*cita2 lepas dah abes blajar,tepi klinik,bukak kedai buku..=p*


sepupu yg comel..luqmanul hakim
 me perasan,after balik mesia bulan 7 aritu,me suke giler budak2...i mean baby..kalo dah jumpe,me akan buleh amik gambar tanpa sedar dengan banyaknyeeee...aritu balik tak jumpe my hero,irfan zaquan...mak kate dah kurus lepas sakit aritu..missssssshhh uuuuu...huuuu

tempat yg paling best kat dunia!=)
 ni adalah tempat wajib me pergi kalo balik umah..pantai bukit kluang...ni me amik masa pergi ngan my mom n g-rah mucuuukkkk...chantek kan langit tuh...=)..me dan pantai..mmg takleh dipisahkan..tenang dan mendamaikan..

burger ayam ramle

 ni peberet!gambar cam tak menarik sangat kot..amik ngan bb cikai..cenggitu la rupenye..hehe..tp rase dia..fullamak bebeyh!mmg sodapppp!yummy!!!oh yer..balik aritu,makan banyak sangat..since lepas operate tonsil aritu,mmg tak makan,turun 2kg dalam masa 5 hari kot eh,then balik mesia,bertambah 5kg kot..haha..makan sate,roti canai,durian,karipap,kfc,slurpy,nasik air,pisang goreng,murtabak,keropok lekor,buah dokong...n macam2 lagi..tu belom bab2 mak masak nasik minyak,nasik beriani,n macam2 lagi..masakan terbaik adalah masakan mak!hoyeh2!!!

my adik yg ngokngek!
 ni adik aku yg paling ngokngek..huuu..rindu giler kat dia..me dah berhajat,nnti lepas dia abes spm,nak angkot datang indonesia..tp since tempat yg me sewa,lelaki takleh masuk bilik kat atas ni,so sangat2 sedeyh.wuuuu..T_T...kalo dia ada,memang slalu gelak je me ni..dia nyer mereng,aiseyhman,,nak marah pun tak bleyh!aigoooo~~semoga dipermudahkan dia nak jawab spm nnti..amin..sayang die!

me n beskal yg jadik trend skang
 ni beskal my adik g-rah mucukkkk...beskal utk besday dia yg ke-11..me b4 balik indo aritu,sempat g round2 kampung...ada lebih dari 4x round.balik je umah,sakit2 pinggang..hahaha..=p..tp dak2 skang mmg trend giler naik beskal ni..masa otw pegi pantai nampak group naik beskal ni ramai2..siap ada hon n also lampu2 cantek...=)


roti canai mamak!
 ni malam2 buta pegi makan kat kedai mamak..pegi ngan ayah,n my 2 adik...memang terbaeeeekkkk!!me makan 2 keping roti canai..eh,2 keping eh panggil?huahauhuaa..takpaaa laaaa..=p

otw g kuala trg with my dad


 masa ni tgh otw g kuala terengganu nak settle kan tiket..masa ni duk borak2 dengan my dad..bile borak dengan lelaki ni,lain tau biler borak dengan mak..more kepada kerja n study..tp best ar..banyak giler mende share,dah lama tak dapat waktu camni..thank u ayah.anah tau ayah busy sangat dengan keje,tp still ada waktu utk anah..terharu sangat...=) *hugs*

hantar ayah naik bus
 lepas pegi k.trg pagi tu,malamnye,kitorang hantar ayah pegi naik bas guru besar2 skolah lain...3 hari jugak la ayah pegi sana..so,3 hari tu,tade org yg balik pukul 11 jenguk me kat umah..terpaksa laa tunggu pukul 1 lebih,baru bising umah...huhu..sebab tu kadang2 me doa g-rah ponteng je kelas fardhu ain petang tu,so leh teman me duk umah..kih3..tapi me mmg duk pura2 membebel bile dia malas nak pegi..padahal dlm hati,baguih!*jahat sungguh!haha*

cekedishhhh..=p
 bile time amik g-rah kat skolah,me busy duk suruh dia g beli macam2..kuih manja laa..cekedddiiishh la..nasik air la..sausage laaa...macam2 ar..rindu wooo..makanan paling best kat luar,adalah makanan org jual depan skolah..kih3..g-rah la slalu jadik mangsa kene tolong belikan..tp me kasik upah tau kat dia..n also amik dia balik dari skolah..=p

honeystar!
 bessssttt wooooo.....aritu beli 1 kotak tu,,haaa makan puas2..makan dah trus makan dah trus makkkannggg

berita tak best didengar
 macam2 dah jadik masa me kat indonesia..demo la..tu la ni la..dah memang setiap tahun pasti ada je mende yg tak enak pasal mesia berlaku..so,thn ni pasal salah faham tanah,so demo kat depan kedubes mesia di indo jadik mangsa lagi....aigoooo

jutaria..penah main?=p

 ni duk melayan g-rah la ni..dia ajak main jutaria..dia duk gune duit sendiri la kan,takut kakak dia ni membebel la kan..tp duk tayang muke seposen nak ajak main..so layankan je laaa..anak bongsu kanggg...haih..sebelum tu duk ajak main batu seremban..tp me kan mmg terer bab2 tu,so main je laa..huahauhauahuahua

me n my bestfren,amirah..=)
me sempat jumpe ngan mirah shari b4 me balik indo..kebetulan mirah balik besut kejap..so ptg tu,kuar g pantai,borak2..lama dah tak jumpe..suppose me pegi penang,g jumpe dia kat sana,tp tak jadi,ada halangan sket..i just love her.good friends are like stars,you don't always see them,but u know they are always there..=)
macam mirah jugak...kitorang tade la slalu contact,tp,dia akan slalu ada bile me perlukan dia..always...thank you mirah..*hugs*

kfc mesia lagi best!
 best wwwoooooooooo...wooottt2.kalo dulu ayam kfc mesia tu yg original n spicy,now dah ada tomyam!!ni yg me pegang ni yg tomyam punyeee..mantap!!sedap!!!!!!wiii wooo wiii wooooo

slurpy yummy!
 mende wajib beli biler balik mesia!!!mmg terbaik laaaaa....wowowowowowowow~~~



merempit jap..=p

me n da sumak boy!hahaha..=p

gambar2 dah habes.ni je yg me amik..huahauhaua..banyak lagi me buat masa duk kat mesia..me kaco2 member2 me..kaco sumer org..best2..topup pakai hot tickets..so memang berbaloi sangat...me duk kaco safuan,azrin,furqan,nuar,mirah,soleh,nadia,n banyak lagi...hehe..memberi memori b4 me busy dengan clinic final year ni kan..huahuahaua..at least,diorg rindu la biler me dah balik sini..=p

k laaa..akhir kata...take care sumer..^_^
















Tuesday, October 25, 2011

kriteria-kriteria seorang kawan yang baik..^_^

assalamu'alaikum korang..=) hari ni me terpanggil untuk menulis tentang kriteria2 kawan yg baik.

"Wahai celaka aku!Sekiranya (dulu) aku tidak menjadikan si fulan itu teman akrabku, sungguh dia telah menyesatkan aku dari peringatan (al-Quran) ketika (al-Quran) itu telah datang kepadaku.dan syaitan memang pengkhianat manusia" (surah al-Furqan ayat 28-29)

dari ayat di atas ni,kita boleh lihat sendiri bagaimana Allah menekankan bahwa pengaruh dari seorang kawan kepada kawannya yang lain.apabila baik kawan kita,jadi insyaAllah pengaruh ke atas kita juga baik.dan begitulah sebaliknya.

antara kriteria yg me ingin share kat sini adalah 

1) kriteria penyabar

Imam Ali (as) berkata, "Bersahabatlah dengan orang yang penyabar, dengan begitu engkau bisa belajar meningkatkan kesabaranmu." 

Hadis ini menjelaskan pengaruh sahabat yang penyabar. Orang yang penyabar  ni akan mudah merendahkan hati dia ketika muncul masalah dalam persahabatan. Dia akan mudah memaafkan kesalahan sahabatnya dan ikatan persahabatan takkan rosak dengan mudah. tapi camne seseorang tu dikira orang yang penyabar ? 

Imam Sadiq (as) menjelaskan, "Orang yang marah kepadamu sampai tiga kali tapi tak pernah mengucapkan kata-kata buruk terhadapmu, maka ia layak engkau jadikan sahabat."

2) good friends will always be there for you

seorang kawan akan menjaga sahabatnya dalam kondisi yang sulit seperti saat jatuh sakit atau ketika sahabatnya down.

Luqman al-Hakim berkata, "Engkau tak akan pernah mengenal sahabatmu kecuali saat engkau memerlukannya." (Bihal al-Anwar Juz: 74 hal: 178)

3)pengkritik yang membina

kawan yang baik juga adalah yg mampu untuk memberikan kritikan yang membangun kepada seorang sahabat,bukan utk menjatuhkan sahabatnya,tetapi untuk memperbaiki kekurangan yg dimiliki sahabatnya.

dalam hadis yang lain, Nabi Saw bersabda, "Mukmin adalah cermin bagi mukmin yang lain." (Safinah al-Bihar juz: 1 hal: 40). 

Ibarat cermin, sahabat akan menunjukkan bukan sahaja kekurangan dan kelemahan sahabatnya untuk diperbaiki, malah kelebihan yang ada padanya. dan Orang yang bijak tentu akan senang jika mengetahui aib dan kekurangan dirinya untuk diperbaikinya. 
4) pemaaf dan mengakui kesalahan
kriteria yg lain adalah sahabat yg mengakui kesalahannya dan memaafkan kesalahan sahabatnya. Orang yang taknak mengakui kesalahan sebenarnya adalah org yang lari dari kenyataan. Salah satu hal yang membuat orang sukar mengakui kesalahan adalah org yg sombong dan takbur. Orang yang mcm ni taknak memandang dirinya bersalah dan meminta maaf kepada orang lain.
Imam Ali (as) berkata, "Salah satu sifat yang paling mulia adalah memaafkan kesalahan orang lain"

jadi,sampai sini je ciri2 yang me nak share kali ni..kalo ada salah dan silap,me mengalu2kan kritikan dan komen..semoga kita dapat muhasabah diri kejap,menilai diri kita,di mana kita sekarang..okeyh??chow chin chau..take care..=)


Monday, October 24, 2011

erti sebuah persahabatan

dari hari ke hari,kita dan org yg kita rapat semakin banyak ada kenangan...makin bertambah sehari ke sehari,mungkin saja kita dan dia bergaduh,berselisih faham..kemungkinan ada yg tersalah pandang,tersalah kata,atau,mungkin saja sengaja..banyak kemungkinan yg ada bila kita berselisih faham. 

apabila bercakap mengenai perhubungan,jadi ini membawa kepada maksud 2 hati mengenali,tetapi mungkin saja tidak mengerti.kenal dan mengerti itu lain.kita kenal dia adalah A,tetapi mungkin saja kita tak mengerti tentang diri A.jadi dari sini,bila kita bergaduh atau berselisih faham,dan jika kita mengambil iktibar dari apa yg berlaku,kita akan tahu misalnya"oh,dia tak suka tentang ini,tentang itu.dia suka tentang a dan b.."namun hal ini akan berlaku jika kita tahu memperbaiki kesilapan yang lalu.sebab,ada yg tidak tahu menilai apa itu erti sebuah persahabatan,mungkin saja tidak tahu,tapi tidak menolak kemungkinan sengaja tidak mahu ambil tahu,atau mungkin saja ego terlalu tinggi sehinggakan yg tahu dibuat tidak tahu.

friendship tu senang sebenarnya.mungkin ada yg kata,dalam persahabatan tade perkataan terima kasih,dan maaf.namun kita tidak boleh menidakkan bahwa kita adalah manusia biasa,lebih2 lagi bila yg buat salah adalah yg paling dekat,so,maaf adalah perkataan terbaik sebelum perbincangan bermula.percaye lah,manusia tetap manusia,,kita buat salah,kita akui salah kita,kita boleh minta maaf.kita berterima kasih bila dah dibantu.namun mungkin diri kita terlalu takut untuk berbuat demikian,takut ditertawakan,atau tak biasa,atau malu.jangan kerana ego tak bertempat,kita hilang org yg kita sayang.


mungkin saja semalam dia masih mahu memaafkan kesilapan kita.mungkin saja semalam dia masih ada dengan kita.mungkin saja semalam dia masih senyum dengan apa yg kita dah buat dekat dia.mungkin saja semalam dia masih bersabar ada kawan seperti kita.mungkin saja semalam dia menangis tanpa henti kerana kita,tapi masih tetap menganggap kita adalah yg kawan yg terbaik yang dia ada.mungkin saja hatinya dah tercalar banyak sangat,tapi dia masih merawat luka di hati kerana menganggap kita tak sengaja.mungkin saja semalam dia sangat susah hati,namun menganggap kita sibuk,jadi tidak mahu mengganggu.mungkin saja semalam dia perlukan kita,namun mungkin sikap endah tak endah kita buat dia terasa.mungkin saja semalam dia melupakan semua yg kita buat,dan kita anggap dia orgnya kuat dan mampu memaafkan semua kesalahan kita dan org lain serta tetap tersenyum walau badai melanda.

namun hari ini,dia mungkin sudah berlalu.mungkin dia mulai berhenti mengganggu.mungkin dia sudah tidak mampu tersenyum.mungkin dia berjalan terus tanpa menoleh.mungkin dia mulai membiarkan hatinya yg calar tanpa dirawat...kerana dia sedar kita tidak pandai menghargai dan dia mulai pandai menilai yg mana kawan,dan yg mana kita.di saat itu, kita memandang dia dan berkata "sedangkan pantai boleh berubah,apatah lagi hati manusia,dia dah berubah,dia dah tak macam dulu lagi"..tanpa kita sedar,dia memang berubah,tapi mungkin kali ini berubahnya dia kerana dia sudah matang dalam menilai manusia.adakah itu salah dia?jika ya,mungkin kita yg belum matang dalam kehidupan persahabatan.

teman,buka mata seluas-luasnya,selebar-lebarnya.gunung kita boleh kejar,org boleh kita berlari dapatkannya,namun hati....sekali ia kata tidak,susah untuk berkata ya kembali..jangan biarkan penyesalan bermukim di hati kita di masa akan datang.jadilah org yg pandai menghargai.dan jadilah org yg melayan org lain seperti apa yg kita mahu org lain buat utk diri kita.jika kita tak mahu org sakiti hati kita,jadi jangan buat org lain sakit hati dengan diri kita.

semoga kita lebih menghargai persahabatan yg kita ada...friendship isn't about who u've known the longest,it's about who came and never left ur side..

bebas karya,me ana basya.take care~

baby are u down down down down dowwwwwnnnn???~

penah rase tak sakit hati kat diri sendiri,n everything macam salah je??hmmmm...just need someone to share about that..but i'm pretty sure i will end up the conversation dengan tak kasik tau apa2..well..hmm..dah laa..jom tgk running man..sorry incik blog..blom ader mood nak meng update ttg hang out kat mkg,pim, n also cuti hari tu..everything is gonna be okay aite?^_^

Saturday, October 22, 2011

i miss u incik blog!=p

hye incik blog!tersangat rindu kat kamu!!hihi..nanti nak update ngan kamu ttg cuti balik mesia baru2 ni n also jalan2 carik pasal dengan kim2 tadi kat mall kelapa gading..but not now...coz skang dah hampir jam 1 WIB...n mate dah juling nak tidoo..esok nak g dating ngan cik2 moestopo n kim2 n qutrun...weheee..will update asap..take care incik blog..take care sumer..bye2..=)

Thursday, October 20, 2011

kHaSiAt KisMis..^_^

kismis yg my mom suruh me makannnggggg..@_@
hye2 u all!!!hehe..arini tajuk me adalah mengenai kismis!kenapa kismis?sbb masa balik rumah hari tu,qutrun (my jiran kat bilik ni) pesan belikan dia kismis..then bile balik umah,my mom yg belikan,then my mom belikan 1 utk me.haih..T_T..kalo my mom belikan chocolate cadbury, tade la me sampai mencari apakah khasiat kismis ni sampaikan my mom nak suruh makan sangat ni..haih..kalo chocolate,kiter tau kan,nak hilang stress...eh,ke tambah stress??heeee...peace yowww...so,me ni jenih org yg kene tahu khasiatnye sendiri,baru lah leh telan..padahal tade la terok pun rasenye,just bila nak kene jadik amalan makan tetiap hari ni yg kene kenal dulu..ala,,kata org,tak kenal maka tak cinta gituuwwww..ihiiyyy..@_@..okey la,dah kuar merepek pepanjang tu,so kita ke topik asal kita hari ni tuan tuan dan puan puan sekalian...

apa itu Kismis??kome tau ke idak??krismas korang tau kan?kan?=p..okey.kismis or  nama canggih @ bahasa saintifiknya dipanggil “Vitis Vinifera”,kalo dalam bahasa Arab kismis dipanggil “Zabib” dan di dalam bahasa omputih dikenali sebagai “Grape Seed / Raisin”. Kismis ni adalah buah anggur ,tp yg dah dikeringkan..dah paham??dah???baguih murid2 sumer ni..cerdas sumer,ni mesti makan kismis sumer ni..hee..kenapa makan kismis cerdas??jom baca sket lagi kat bawah ni..

kismis ni kome penah makan ke idak??kalo penah,kome tau ke idak rase dia cemane??manih kan??haaa..tp kome2 jangan la risau kene kencing manih plak..sbb ni manih2 bermakna org panggil..manis ke kurma ini??eh,manis ke kismis ini??manis sbb gula dalam kismis ni sangat tinggi..tapi tuan-tuan dan puan2 kene tau,manis ni sbb gula yg dipanggil fruktosa yg tinggi..jenis gula fruktosa ni adalah jenis gula ringkas,yg senang nak dicerna dan dipakai oleh tubuh terutamanya otak..haaa..den tau kome2 ni kan kuat study,kuat keje,so,mmg baguih la makan kismis ni. Ini kerana otak memerlukan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak untuk berfungsi dengan baik dan kismis dapat menyediakan keperluan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak dan cepat. paham murid2??baguih la kalo paham..

bila kita kene makan kismis ni?bile2 pun bulehhhh..hehehe..tp kalo kita amalkan makan pepagi pe salahnye..jangan pulak kome2 gi makan nasik lemak sebelum masuk kelas lecture..kome2 kan tau nasik lemak tu kandungan lemak dia mak aihhh sungguh la tinggi. dah la maheeeeyyyyy...pekehel kome membazir..kate nak simpan duet buat belanje kawin??haih..kalo pepagi makan nasik lemak bungkus,paling murah rm2 sebungkus.kalo seminggu?dah rm14.kalo beli kismis,sekilo baru rm7..dah buleh makan utk sebulan..

pastu kalo dah makan mende2 berlemak,nak cerna lemak plak..kita tau nak cerna kene ada darah beroksigen yang tinggi. jadi darah yg bawak oksigen utk otak, untuk fokus kiter blajar,dah kene pakai utk cerna lemak2 tadi..aigoooo...pastu ngantok dalam kelas.pastu fail subjek..duet habes,bljar tak masuk, fail plak..tu belom kome2 berdengkur dalam kelas lagi..abes jatuh mertabat..buek malu jowww..haa..kan da kene bebel...tu laaa..org dah kate,donga cakap mak..tak mau..(tuju especially utk ana basya!)..huahauhauhaua

selain dari nak bebel yg atas2 tu,me nak kongsi jugak ttg ni :

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

Imam Zuhdi berkata, ” Sesiapa yang ingin menghafal hadith(menguatkan daya ingatan) hendaklah ia kerap memakan anggur kering”.

Haaa...okey laa...dah penat membebel..dah penat carik info pasey kismis..nnti kalo kome2 carik pasal kismis,leh la kongsi mongsi dengan me plak yer..sekian saje dari me ana basya..segala kekurangan untuk post kali ni sgt lah mintak ampun,,,take care..=)

Wednesday, October 19, 2011

kenapa harus ada musibah?

Pengertian yg paling sederhana dari musibah adalah " mengalami sesuatu yg membuat dada sakit,membuat hati sedih,membuat air mata mengalir dll". dan musibah dapat dikelompokkan menjadi 2 kelompok
1)Mendapat apa yg tidak diinginkan
2)Tidak mendapatkan apa yg diinginkan

"Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu,dgn sedikit ketakutan,kelaparan,kekurangan harta,jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kpd org2 yg sabar" (QS.Al Baqarah :155)

Dalam firman Allah di atas juga disinggung kata "sedikit". Memang semua yg diberikan Allah kpd manusia hanyalah sedikit saja karena Allah tahu manusia tidak mampu menanggung beban yang berat dalam kehidupan ini. Dan kita harus tahu setiap ujian yang diberikan kepada kita itu semuanya yg mampu kita hadapi.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dgn kesanggupannya (QS Al Baqarah :286)"


Dan kita harus benar2 yakin bahwa setiap yang berlaku dalam hidup kita itu telah diatur oleh Yang Maha Kuasa. Jika sesuatu itu memang milik kita,susah macam mana sekalipun,pasti datang dan menjadi milik kita.Namun jika sesuatu itu bukan untuk kita,sesenang mana pun,yang pasti,tidak datang jua.

"Tidak ada 1 bencana pn yg menimpa di bumi dan dirimu sendiri,melainkan sudah tertulis dlm kitab (Lauhul Mahfuz) sblm Kami menciptakanya. sesungguhnya yg demikian itu adalah mudah bg Allah"(QS.Al Hadid :22)

"agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yg luput dari kamu,dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa yang Diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap org yg sombong dan membangga diri" (QS.Al Hadid :23)

Tapi tenanglah wahai kawan2ku. Memang jika kita sedang ditimpa masalah,otak dan hati kita sukar untuk berfikir dengan benar sehingga cenderung untuk berfikir buruk dan berprasangka yg tidak baik kepada Allah.

Sesungguhnya di balik semua musibah dan kesedihan yang diberikan Allah kepada manusia tersimpan suatu hikmah dan rahmat yg besar yg kadang tidak disadari oleh manusia itu sendiri. Antara hikmah yg diberikan Allah di balik musibah :

1)untuk menguji iman manusia
2)untuk mematangkan diri manusia
3)untuk memperingati manusia atas dosa-dosanya
4)untuk mengobati hati yg sombong dan takabur
5)untuk memberikan pahala dan rahmat yang besar

"Sesungguhnya kamu melalui tingkat demi tingkat (dalam kehidupan)" (QS: Al-Insyiqaaq:19)

Jika kita ke sekolah, untuk naik kelas atau tingkat yg lebih tinggi, kita harus mengikuti ujian terlebih dahulu. begitu juga dalam hidup yg Allah ciptakan ini.Dalam beberapa titik-titik tertentu dalam kehidupan kita, Allah memberikan beberapa ujian yang kesemuanya itu sebenarnya dimaksudkan utk meningkatkan "kelas" kita.

Dan jika kita benar-benar dapat melihat bahwa setiap ujian yg diberikan itu adalah salah satu proses untuk pematangan diri. misalnya seseorang yg diberikan tantangan berat terpaksa harus mampu menyesuaikan dirinya untuk mengatasi tantangan tersebut. dia harus boleh melakukan apa saja yg menurutnya terbaik untuk lepas dari kesedihan dan musibah tersebut. dia harus belajar menerima keadaan, belajar mengalah, sabar , belajar mengatasi masalah dan menjadi dewasa.

jika dia mampu melewati suatu musibah dengan baik, beerti kematangan dirinya akan bertambah. tetapi jika dia hanya mampu menangis, bersedih dan mengeluh, itu beerti dia belum mampu untuk menjadi dewasa akan keadaan yg terjadi di sekitarnya.

Akhir kata, semoga notes ini bermanfaat buat semua yg sedang bersedih hati @ yg sedang diuji. insyaAllah jika kita dapat bersabar sedikit dan senantiasa melihat kepada kebesaranNya,maka insyaAllah terubat hati kita dan kita tahu bagaimana untuk mengatasi setiap apa yg berlaku dalam hidup kita.amin..=)

Dan janganlah kamu merasa lemah, dan janganlah pula bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang beriman. (3:139)


(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram. (q.s Ar-Ra'du 13:28)


Wallahu a'lam

Tuesday, October 18, 2011

rasa benci di hati

benci di hati?siapa yang mampu menolak rasa itu datang?bohong jika ada yg kata ada!benci itu seperti sayang,kadang2 kita tak undang,tapi perasaan itu menyelinap di hati,membekas di sanubari.jika benci itu datang kepada kejahatan,sangatlah diundang..namun jika tidak?bagaimana?itulah yg ingin sy share kat sini..bukan mahu share kenapa rasa benci datang tapi layakkah kita untuk membenci?

perasaan benci tidak mampu kita tolak,tapi sedarlah,kita mampu mengawalnya.yakinlah,bahwa benci itu sebenarnya tidak baik utk diri sendiri.dan Allah juga tidak suka..

Dari Muaz bin Jabal ra. meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda;
Allah SWT memberikan sepenuh perhatian kepada seluruh makhlukNya pada malam 15 Sya’aban dan mengampuni seluruh makhlukNya kecuali dua jenis manusia iaitu mereka yang melakukan syirik kepada Allah dan orang yang ada sifat membenci seseorang dalam hatinya.
(Hadis riwayat Tabrani)

dan ada suatu kisah mengenai benci yg ingin saya ketengahkan di sini..
Suatu hari, ketika Nabi saw sedang berkumpul dengan para sahabat di dekat ka'bah, seorang lelaki asing lewat di hadapan mereka. Setelah lelaki itu berlalu, Nabi berujar kepada para sahabat, ''Dialah ahli surga.'' Dan hal itu dikatakannya sampai tiga kali.

Atas pernyataan Nabi tersebut, timbul penasaran di kalangan para sahabat, terutama Abdullah bin Umar yang memang dikenal sangat kritis. ''Ya, Rasulullah,'' tanya Abdullah, ''Mengapa engkau katakan itu kepada kami, padahal selama ini kami tidak pernah mengenalnya sebagai sahabatmu? Sedang terhadap kami sendiri yang selalu mendampingimu engkau tidak pernah mengatakan hal itu?''

Lalu sebagai seorang uswah, Nabi memberikan jawaban diplomatis yang sangat bijak. ''Jika engkau ingin tahu tentang apa yang aku katakan, silakan engkau tanyakan sendiri kepadanya.'' Karena rasa penasarannya sangat tinggi, suatu hari Abdullah bin Umar menyengajakan diri untuk berkunjung ke rumah orang asing itu.

''Ya, akhie,'' kata Abdullah, ''kemarin sewaktu engkau lewat di hadapan kami, Rasulullah mengatakan bahwa engkau seorang ahli surga. Apa gerangan yang menjadi rahasianya sehingga Rasulullah begitu memuliakanmu?''

Lelaki itu tersenyum, kemudian menjawab, ''Sesungguhnya aku tidak pernah melakukan apa-apa. Aku bahkan tidak memiliki kekayaan apa-apa. Baik ilmu maupun harta yang bisa kusedekahkan. Yang kumiliki hanyalah kecintaan. Kecintaan kepada Allah, kepada Rasulullah dan kepada sesama manusia. Dan setiap malam menjelang tidur, aku selalu berusaha menguatkan rasa cinta itu, sekaligus berusaha menghilangkan perasaan benci yang ada kepada siapa saja. Bahkan terhadap orang-orang kafir sekalipun.''

Memelihara perasaan benci dan marah, berarti menyimpan egoisme. Adanya perasaan benci, berarti adanya sikap untuk menyalahkan orang yang dibenci itu. Dan menyalahkan orang lain berarti membenarkan sikap dan tindakan sendiri.

pernahkah kita terfikir kenapa rasa benci tu sangat mendalam pada org yg dahulunya penuh cinta?atau mudah benci itu  datang pada org yg dekat@yg kita sayang?menurut dari penelitian sy baca,yang menariknya adalah kerana tempat yg control perasaan benci dan cinta itu adalah pada tempat yg sama iaitu di putamen dan insula. mungkin inilah boleh menjawab kenapa ia boleh hadir dalam 1 waktu yg sama.

jadi marilah sama2 kita muhasabah diri...jangan biarkan benci menguasai diri..forgive n forget..sebab andai kata kita berkata kita sudah memaafkannya,namun tidak mampu melupakannya, beerti dalam hati kita masih ada rasa yg tidak sepatutnya ada di situ..jangan biarkan ia merebak membakar hati sendiri..lari sebentar dari apa yg kita benci juga sebenarnya efektif untuk memberi ruang kepada diri utk kembali berfikir dengan baik dan akhirnya sedar dengan apa yg telah ditetapkan Illahi. 

akhir kata,sampai di sini saja apa yg ingin saya share bersama..semoga kita dapat berfikir dengan hati yg tenang dan membiarkan persoalan "layakkah aku membenci?" sedangkan Yang Maha Menyayangi mengajar kita supaya kita menyayangi dan memaafkan..wallahua'lam



Monday, October 17, 2011

perpisahan

apabila bercakap mengenai perpisahan,wajar saje rasa sedih akan membelengu di hati.terbit rasa pilu di sanubari lantas  bermukim di wajah kita..namun apakah yg kita lakukan  apabila makin tiba detik perpisahan itu?meneruskan rasa sedih di hati sehingga ke hari perpisahan,ataupun kita menjadikan hari2 terakhir tu sebagai suatu hari yang special dari hari2 yang lain, agar setelah berpisah nanti,memori yang ada,akan senantiasa menimbulkan senyum di bibir,atau jika kita menangis,menangis kerana rindu yang menggamit setiap kenangan yg ada.

bercerita mengenai pengalaman perpisahan dalam hidup saya.sebenarnya banyak perpisahan yg telah berlaku.sama ada yg datang tiba2,sehingga saya dah tidak mungkin menemui mereka lagi,kerana berpisahnya kami selama2nya di dunia ini, seterusnya perpisahan yg tidak dirancang, dan akhirnya perpisahan yg dirancang. kalau bercerita ttg yg berpisah selama-lamanya,of course saya tidak bersedia,dan tidak dapat merancang sesuatu sebelum berpisah.dan setelah berlakunya perpisahan,timbul rasa kesal di hati kerana telah melakukan banyak kesilapan dan tidak sempat utk memohon kemaafan, dan juga masih banyak memori yg belum dicipta sehinggakan sy terlalu syg dengan kenangan yg tinggal.

bercakap mengenai perpisahan yg tidak dirancang pula adalah perpisahan itu sebenarnya saya tidak tahu bakal terjadi secepat itu. namun ketika itu mungkin diri masih belum matang dalam mengawal emosi dan keadaan, lantas perpisahan dijalani dengan riak wajah yg sedih dan hari2 sebelum melewati hari perpisahan adalah sangat tidak menyenangkan dan jika diingat hari ini,sepertinya sudah tidak mahu  ianya terjadi lagi.dan kesal sering bertandang kenapa sy tidak menciptakan kenangan yg baik sebelum perpisahan itu berlaku,walaupun ianya tidak diingini. namun itulah yg dikatakan proses bertatih dalam kehidupan berlaku.

bercerita mengenai perpisahan yg sudah diketahui pula,mungkin dulu saya masih belum berusaha untuk men ciptakan kenangan yg terbaik sebelum perpisahan, namun kini,wlpn perit menerima perpisahan , namun saya sudah berusaha untuk mencipta segala kenangan yg saya mampu ukir, sekurang-kurangnya mampu mengingatkan dia tentang diri saya,wlpn seketika di celah-celah kesibukan yang melanda dirinya.sekurang2nya kehadiran saya pernah memberi suatu kenangan yg baik dalam hidup mereka.

seketika merenung apa yang telah terjadi di dalam diri saya,saya dapat melihat proses pembelajaran yg saya hadapi dalam hidup saya. ketika pertama kali dihadapkan dengan sesuatu yang baru pertama kali terjadi,atau bukan yg sering berlaku dalam hidup saya,sungguh cepat diri ini melatah. namun seperti org2 kata,bila dah biasa kita lalui,kita akan tahu utk lebih bertindak dengan lebih matang..peace yoww..=p

so,apa2 pun yg terjadi,memang perpisahan yg berlaku tu perit dan semestinya ramai yg tidak mahu ua terjadi, namun jika perpisahan itu hanya seketika,kenapa tidak kita hiasi dengan kenangan yg indah..atau jika ia selama2nya,semoga saja kenangan yg ada mampu menghiasi kehidupan kita di masa depan dengan lebih baik..perpisahan tak terlalu perit jika pertemuan akan hadir di masa hadapan..dan perpisahan itu sebenarnya mengajar kita lebih menghargai insan2 y datang dalam hidup kita.bertemu dan berpisah kerana Allah akan membuat kita redha dan sedar bahawa ada yg lebih Mengasihi dan Menyayangi lebih dari insan2 yg datang dalam hidup kita...=)

utk mereka2 yg pernah hadir dalam hidup saya walaupun seketika,kalian tetap menghiasi ruang di hati saya..mengingati untuk tersenyum dan mengingati untuk menghargai.maaf andai kata kehadiran saya tidak menggembirakan kalian,atau cuma sekadar sementara cuma..saya akan cuba yg terbaik di hari2 mendatang..basya!

bebas karya,me ana basya..=)

Sunday, October 16, 2011

esok dah kene balik jakarta..=(

hye cumer..me nak cakap..yg me tgh sedeyyyhhh nii..sedeyhhhh...huuuu...

sbb apa sedeyhhhhh??sebab apaa???esok dah kene balik...sob3..wuaaa.sedeyhhh..banyak citer nak update..tapi taknak update skang..sbb nak kene packing bag..huuu..=(..sedeyhhh....

tamo balik jakarta bleyh takkkkk???????????????????????!!!!!!TAMO!

dah laa..kang makin banyak tulis,makin emo..bye2 sumer..take care..love u..=)

Tuesday, October 11, 2011

i'm home!!

hye sumer..me ana basya kat umah kat besut,malaysia skang..hihi..and kat umah skang internet takleh pakai..sbb kabel tenet ada org curik...kalo dapat org yg curik tu,me sekeh2,lempar kat laut..aiseyhh..-_-'' (emo plak)..hihi..anyway,rasa cam banyak giler sangat nak bercerita,tapi sbb on9 kat cc..so,takleh lama2..ni dah dekat 6.30 petang waktu mesia..so,nnti lepas dah okey tenet umah (kalo sempat la kan) or da balik jakarta,me nak update banyak mende...

take care sumer...^_^

Tuesday, October 04, 2011

i'm going home!

taktau suppose rase best,or nak rase berdebar2,or apa eh??adeyyy...semoga dipermudahkan oleh Allah untuk perjalanan balik ni..amin...
okey laaa..takleh nak menaip pepanjang,coz nak kene kemaskan bilik,nak laundry comforter,tingtong,n 'ana'...take care sumer..

Sunday, October 02, 2011

Silence is a girl's loudest cry

video
 if ur planning to leave, then fix heart,so i can least,live on painlessly

p/s :You will always know she's deeply hurt when she's ignoring you~*tade kene mengena dengan post di atas..biarkan me je yg paham..=p*