tIng tOng

tIng tOng

Friday, May 26, 2017

Percutian di Kekunang Chalet Pekan 2017

Assalamualaikum
Yeahhhhh..sementara tgh ingat lagi tentang kekunang chalet ni..meh nak shareeeee...


1st step nak pegi sana..mestilah kene booked kannnnn..so nak booked ngan sape?ni haaa..
Pak Yus +60123576006

Nanti tanya2 la yg mana kosong..masa pergi ni..ada 2 jenis je..capsule ada 4..tree house 1..capsule tu boleh muat 2org max..tree house 3org max..toilet kat luar..ada 3 toilet..tp 1 tu just takde shower..capsule rm125 per night..tree house rm175 per night..tree house ada ac,tv (astro),tempat lepak kat bawah..capsule tu screen tv kat luar..
















Check in pukul 2..check out pukul 12tgh hari..leh tanya owner..kot2 kalau nak check in awal or lewat..depends pada ada org tak nak masuk..owner dia friendly!dont worry..





Breakfast included..diorg bg nasi lemak n kuih2 utk hari ni..katanya kadang2 ada laksam/nasi dagang..mungkin boleh request kot korang nak apa..tp nasi lemak tu sedaaaaaaaapppp!!!!sambal dia nyam3 😙😙

Aktiviti apa ada kat sana?
Ada basikal..tayar besar..so dont worry nak kayuh kat pantai..tp jalan yg rata la kayh..ada kayak jugak..tempat ni more pada santai2 lepak tepi laut..jgn tanya ada tempat bowling ke mall ke..piat tinge kang..haha..








Duk kat tree house tu seyes best..leh tgk bintang malam2..pagi2 tgk sunrise..sejuk je dlm tu..sejuk sbb ac n angin kuat..besttttt..duk tgk tv sambil dgr desiran ombak..bestnye..nak buat 1 rumah lah tepi pantai..hehe







Pagi2 pegi tgk sunrise..santai2..rilek rilek..melepak tepi pantai..nak mandi pong boleyyy..tp pandai2 la yer..pastu buat la morning walk..best!kalori buang sikit b4 nak tambah nasik lemak..hehe..

Kalau korang ramai2..leh buat camp fire weyhh..bbq..best nyeeeee...😘😘😘

Iron takde okayh..pd yg kene iron baju tu..pandai2 la yer..makan lah tgh hari b4 check in..tak pn bawak la siap2 dari umah..masak..pandai masak kan..hehe..pastu picnic tepi pantai..cuweet angat..sabun2,shampoo,ubat gigi sume sila bawak sendiri..tak disediakan..kalau nak air panas leh mintak dgn pak nan..dia yg jaga..

Dah alang2 korang g area sini..leh berhenti kat pekan..makan cendol member..sedakkk nanang..hehe..kalau rasa nak masuk muzium..pegi lah..hahaa





Okay lah..tu je nak share..apa2.mcm biasa..pm arh..😍😍



With love,ana basya

Percutian Kota Kinabalu 2017

1st activity di kota kinabalu..
Mari2 cultural village..






Cemana nak pegi?gune waze okay?haha
Bayaran utk malaysian (rm98 included meals,kalau tak include,rm88)
Masa masuk je nak park kete,disambut ramah oleh guide kat sana..terbaik layanan..sy perasan,dekat kundasang dan kk ni,org2 nya peramah dan baik2..

Dibawa ke tempat2 kat dlm..kaum2 kat sana..yg terbesar kaum dusun..yg tak boleh lupe,masa dekat kaum murut ..diminta sorang utk jadi ketua..sbb nak kene jumpa ketua kampung sblm boley masuk ke dlm..so masa tu menang tanpa bertanding..so jadi laaaa ketua..hehe..

Then last skali ada persembahan kebudayaan..

If compared to cultural village di sarawak..sy lagi puas hati dekat sarawak..tempat lagi besar..dan activity lagi byk..hehe..tp afterall..enjoy..alhamdulillah cuaca elok..katanya before hari tu,petang2 hujan..

One more thing..kalau malam ada fire show..malam rm110..start kul 6ptg..








Dinner (seafood @ pasar Filipina) + shopping @pasar Filipina 😍😍😍
Try lah seafood2 kat sini..sedapppp!!nak kata murah,personally bg sy biasa je harganya..aritu try lobster,udang,sotong..sume masakan dia sedappppppppp...gerai mana?tatau apa namanya..haha..

Bila kat pasar filipina..nak beli apa2..pergi survey dulu..tgk range harga brapa..biasa kalau dia bg kurang,so maknanya ada lagi harga yg murah dari tu..jgn percaya sgt kalau dia kata dah murah,tempat lain mahal..haha..dont trust them..hihi..g survey dulu..baru beli okayh..melainkan kalau korang takesah bayar mahal..okay?




Okay nak update last activity kitorang di KK utk trip kali ni ialah ke pulauuuuuuu...aku mmg aim utk parasailing..masa survey2..harga dlm rm70..rm90..member kata rm60..so,tips nye ialah..pandai2 lah mencari dan tawar menawar..yg island hop express tu mmg murah dah package yg dia bg..kalau korang student..harga lagi murah sikittttt..last dia bg harga rm65/pax utk snorkeling..tp tp tp..i ols saje tawar rm60. Kot2 dpt kan..bos dia kata mula2..boleh..tp aku sediakan payung..dia sediakan boat..(dia bergurau) then dia bg la rm60..ngeeee







Hajat di hati before ni nak seawalking skali..tp..bila survey2 harga rm250,like seriously..hurm..so hasrat terkubur..so bila pegi kat pulau tu..sekali dpt harga rm120..rezeki!Alhamdulillah..so amik!!!!hehe..






Harga pulau2 pulak..depends brape pulau nak pegi..kitorang amik 1 pulau je..so harga dpt rm20/pax..termasuk dgn entrance fees..jadi harga rm23.82..kalau amik byk pulau,kalau pandai tawar menawar,lagi dpt murahhhh..

Masuk ke pulau manukan kene bayar rm3..
alat snorkeling + life jacket = rm40 (÷3) lbh krg rm13.40

So sume2 yg kitorang bayar
Rm23.82 + rm60 + rm120 + rm3 + rm13.40 = rm220.30 😊

Kat pulau tu ada je makanan..tp tp tp..cam biasa la..harga tu harga pulau..so belilah makanan kat jeti tu..bawak g sana..hehe..lapar okay..so kalau nampak nasi lemak yg aku makan tu,tu nasi lemak yg aku beli dari jeti jesselton point tuuu..hehe

kalau korang tanye sume2 bajet..so cam susah nak ckp..sebab apa?sbb..depends bape org pegi..bape lama korang pegi..bape banyak korang shopping..bpe byk korang makan..n apa korang makan..nak travel ni,kene buat bajet sendiri.kita ambik org punye pengalaman utk tau harga2 basic..then rancang lah..okay?

basically per pax
1)minyak (kk+kundasang)+transport bezza 5hari 4mlm+accomodation selama 5hari 4mlm + entrance fees kat kundasang = rm325/pax (kitorang g 4org)
2)mari2 cultural village rm88 (without meals)
3)snorkeling pulau manukan + sea walking + parasailing + entrance fees+ alat2 snorkeling + boat = rm220.30

plus minus rm 633.30

lain2 plus sendiri lah yer..makan..shopping kome2..

With love,ana basya